Overslaan en naar de inhoud gaan

Nanotechnologie ter discussie

Nanodeeltjes zijn zo klein dat je ze niet kunt zien. Toch verwacht de wetenschap grote ontdekkingen op het gebied van nanotechnologie. Olierampen, het energietekort, ongeneeslijke ziektes: voor alles heeft de nieuwe technologie wel een oplossing. Maar kernenergie was in het begin ook razend populair. Zitten er geen addertjes onder het gras? Of moet de regering de nanotechnologie juist bevorderen? Geef je op als Nanometer en denk mee!
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Met deze tekst willen de organisatoren van het onderzoek bezoekers van de site nanometing.nl aansporen om mee te denken over de wenselijke en onwenselijke gevolgen van nanotechnologische ontwikkelingen.

Meer inzicht in wensen en zorgen van het publiek zou volgens de organisatoren kunnen helpen bij het richting geven aan onderzoek en ontwikkelingswerk op het gebied van nanotechnologie. Techniekfilosoof professor Tsjalling Swierstra van de Universiteit Twente is een van de initiatiefnemers van het project. Hij verzet zich tegen de gedachte dat technologische ontwikkelingen een autonome dynamiek hebben en dat toepassing van technologische mogelijkheden op maatschappelijke schaal niet te sturen zou zijn.

Swierstra: “Technologie is geen trein die voortraast zonder dat snelheid en richting te beïnvloeden zijn. Als je als samenleving ‘up stream’ nadenkt, dus ruim voor dat iets gecommercialiseerd wordt, dan kun je wel degelijk beïnvloeden. Misschien niet blokkeren, maar toch zeker wel prioriteiten helpen stellen. Daarom vragen we het publiek bijvoorbeeld wat ze belangrijker vinden: nog kleinere elektronica – die bijvoorbeeld wordt verwerkt tot intelligente kleding – of nanosystemen die een rol kunnen spelen in het aanpakken van bepaalde milieuproblemen.”

Om de meningen over nanotechnologische vergezichten te peilen, krijgen bezoekers van de site onder meer scenario’s voorgelegd die ze mogen beoordelen op zowel aannemelijkheid als wenselijkheid. Behalve een kwantitatieve beoordeling wordt ook getracht via forums inhoudelijke discussie los te maken.

De voorgelegde scenario’s betreffen zeer uiteenlopende toepassingenterreinen voor nanotechnologie. In de sfeer van informatietechnologie gaat het onder meer om de wenselijkheid van ‘alom-aanwezige’ IT, waarbij niet alleen de privacydiscussie aan de orde is, maar ook de vraag wordt gesteld in hoeverre men zich comfortabel voelt in een omgeving die bezaaid is met nanosystemen die ons fysiek de weg wijzen en doorlopend onze gezondheid en wellicht zelfs emoties in de gaten houden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in