Development

Governance
Bouw

Na stikstof en PFAS is haperende software nieuwste bedreiging voor bouw

Mogelijk maandenlang geen vergunningen door vertraagd IT-project NTA 8800.

© Shutterstock
2 januari 2020

Mogelijk maandenlang geen vergunningen door vertraagd IT-project NTA 8800.

Na stikstof en PFAS lijkt een volgende klap voor de bouwwereld in aantocht. De boosdoener is een cruciaal ict-project dat vertraagd is: NTA 8800. Het berekent of nieuwe gebouwen voldoen aan de nieuwe eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) die op 1 juli 2020 in werking treden. Door de vertraging kunnen er na de zomer van 2020 mogelijk geen vergunningen worden aangevraagd voor nieuwbouw. 

De nieuwe eisen die op Eerste Kerstdag zijn aangekondigd, moeten gebouwen per 1 juli 2020 aan strengere eisen laten voldoen op gebied van energiebehoefte, primaire fossiel energiegebruik en hernieuwbare energie. Het kabinet ziet dit als een belangrijk middel om afgesproken doelen uit het Energieakkoord te behalen.

Om de eisen voor energieverbruik, vorm en kosten per gebouw te kunnen berekenen hebben de bouwende partijen en opleidingsinstituten voor adviseurs nauwkeurige software nodig die de zogeheten NTA8800 rekenmethode laat werken, maar die is tot op heden nog altijd niet beschikbaar. De software wordt door verschillende bureaus waaronder DGMR Software ontwikkeld, maar is inmiddels maanden vertraagd. 

Verzoek tot uitstel

Bouwend Nederland, Aedes en Neprom en BNA/NVA hebben inmiddels via een brief aan minister Knops aangedrongen op uitstel van de invoering van de BENG-eisen. “Zorgvuldigheid staat hierbij voorop, en dit is niet voor niets: wij beseffen als geen ander dat de NTA 8800 zeer complex is. Volgens de laatste informatie zijn deze softwarepakketten echter niet voor 1 januari 2020 gereed”, zo schrijven de organisaties. "Mededelingen van softwareontwikkelaars hierover variëren van eind januari/ medio februari voor de bèta-versie van de software, tot begin april voor de definitief vrij te geven software." Volgens de bouwers en woningcorporaties is er als de software is opgeleverd, nog minimaal een half jaar nodig om de nieuwe eisen voor te bereiden. 

“Een periode van minder dan zes maanden is te kort en zal ertoe leiden dat de eerste maanden na 1 juli 2020 geen omgevingsvergunningen kunnen worden aangevraagd. Dit verergert de problemen in de nieuwbouwproductie, die al ernstig onder druk staat door de stikstof- en PFAS problemen”, schrijven ze. 

Minister in beraad

Het ministerie heeft nog niet gereageerd op de brief. De BENG-eisen gaan normaal gesproken in per 1 juli 2020, maar de minister heeft in de publicatie wel aangegeven zich over het verzoek tot uitstel van de betrokken organisaties te gaan beraden.

De eisen zijn al eerder een half jaar uitgesteld door de vertraagde oplevering van NTA 8800. Het systeem is in opdracht van het ministerie van BZK onder regie van NEN ontwikkeld door de Programmaraad. In die raad nemen energie-, installatie- en bouwsector, gemeenten, vastgoedeigenaren, woningcorporaties en adviseurs plaats. Het programma wordt na afronding kosteloos beschikbaar gesteld in de NEN Shop.

 

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.