Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Musk

Musk: 80 miljoen aan Starlink-satellietschotels geleverd aan Oekraïne

Tesla- en SpaceX-topman sprak wel Rusland naar de mond.

Elon Musk © CC BY 2.0 - Flickr,  Steve Jurvetson
4 oktober 2022

Tesla- en SpaceX-topman sprak wel Rusland naar de mond.

Ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk heeft tot nu toe voor ruim 80 miljoen dollar, omgerekend ruim 81 miljoen euro, aan Starlink-schotels aan Oekraïne geleverd. Dat meldt Musk op Twitter. De schotels maken verbinding met satellieten van SpaceX waarmee het bedrijf breedbandinternet kan aanbieden in afgelegen gebieden. In Oekraïne heeft Rusland ook telecominfrastructuur verstoord.

Musk reageerde met zijn boodschap over de miljoenendonatie op een tweet van de Russische schaakgrootheid Garri Kasparov, die fel tegen de oorlog van president Vladimir Poetin is. Kasparov uitte in zijn reactie flinke kritiek op Musk, die aandrong op een door de Verenigde Naties gecontroleerd referendum in de bezette Oekraïense regio’s. Ook gaf Musk aan dat de Krim formeel bij Rusland hoort, "zoals de regio al is sinds 1783 tot Chroesjtsjovs fout". Daarmee doelt hij op de stap uit 1954 om het schiereiland van Rusland over te hevelen naar Oekraïne.

'Oplossing voor vrede'

Met beide opmerkingen wilde Musk een oplossing aandragen voor de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Daarbij heeft hij dus wel standpunten van de Russische president Poetin overgenomen. Naast kritiek van Kasparov kon Musk ook op zware kritiek van andere Twitteraars rekenen met zijn vredesplan. De ambassadeur van Oekraïne in Duitsland heeft de Amerikaanse miljardair een ongezouten reactie getweet. Volgens Musk, tevens de baas van automerk Tesla, lopen SpaceX en hijzelf door de levering van Starlink-schotels een groot risico op Russische cyberaanvallen.

De Oekraïense regio’s waar het nu om gaat zijn Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja die vorige week door Rusland zijn geannexeerd. Deze toeëigening is gebeurd na een omstreden referendum dat internationaal als schijnvertoning wordt bestempeld. Mensen zouden onder druk zijn gezet om te stemmen en er zouden zelfs blanco stembiljetten zijn gebruikt. Vrijwel alle inwoners uit de regio’s zouden voor aansluiting bij Rusland hebben gestemd.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.