Overslaan en naar de inhoud gaan

'Starlink-donatie aan Oekraïne deels betaald door VS'

De schenking van Starlink-terminals voor internetcommunicatie in Oekraïne zouden niet puur en alleen op het conto staan van ruimtevaartbedrijf SpaceX en topman Elon Musk. De regering van de VS zou enkele miljoenen hebben meebetaald aan deze donatie. En dat stilletjes, wat nu wordt weggemoffeld.
Musk, Tesla
© Tesla
Tesla

De 'financiering' van Musks gulle gebaar voor Oekraïne wordt nu onthuld door The Washington Post. Die Amerikaanse krant heeft overheidsdocumenten ingezien waaruit blijkt dat de Amerikaanse regering miljoenen dollars heeft betaald. Met dat overheidsgeld is een aanzienlijk deel van de Starlink-apparatuur betaald plus transportkosten naar het Oost-Europese land.

Miljardair en belastinggeld

Het Amerikaanse agentschap voor internationale ontwikkeling (USAID) heeft bekendgemaakt dat het 1333 satellietterminals heeft gekocht van SpaceX, voor verzending naar Oekraïne. Musks bedrijf heeft nog eens 3667 terminals gedoneerd, plus de bijbehorende internetverbinding via het satellietnetwerk van Starlink. De donatie van SpaceX zou zo'n 10 miljoen dollar bedragen, terwijl de overheid meer dan 3 miljoen dollar aan belastinggeld heeft bijgedragen, meldt The Washington Post.

Het is niet helemaal bekend hoeveel van de overheidsmiljoenen zijn gegaan naar aanschaf van Starlink-apparatuur en hoeveel naar het vervoer ervan. De eerste optie voor uitgaven zou dan het SpaceX-bedrijf van miljardair Elon Musk deels ten goede zijn gekomen. Er heerst hierbij ook nog onduidelijkheid of de Amerikaanse overheid extra heeft betaald voor reguliere satellietterminals van Starlink, of flinke korting heeft gekregen voor de geavanceerde uitvoering die Starlink biedt.

Gauw weggepoetst

Het persbericht van USAID is naderhand nog aangepast. Daarbij is de waarde van de donatie van SpaceX aangepast, net als het aantal terminals dat het bedrijf van Musk op eigen kosten heeft geleverd. De publieke mededeling van USAID vermeldt nu simpelweg het totaal van 5000 satellietterminals dat "via publiek-private samenwerking met SpaceX" is geleverd aan Oekraïne. Het oorspronkelijke persbericht is nog terug te zien via het Internet Archive.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in