Innovatie & Strategie

Cloud
Ginny Rometty, IBM

Multicloudbelofte van laatkomer IBM

IBM zet onder CEO Ginny Rometty in op aansluiting met concurrerende clouds.

IBM-CEO Ginni Rometty op CES 2016 © IBM
16 oktober 2018

IBM zet onder CEO Ginny Rometty in op aansluiting met concurrerende clouds.

IBM wil klanten lokken met een multicloudstrategie waarbij het aansluit op clouddiensten van zijn concurrenten. De 107 jaar oude IT-leverancier is relatief laat aan cloud begonnen en moet met zijn aanbod opboksen tegen gevestigde cloudaanbieders als Microsoft en AWS. IBM rolt beheerproducten uit voor services in clouds van zulke concurrenten.

De opkomst van multicloud wordt door IBM aangegrepen als weg voorwaarts. De leverancier die ooit al de revoluties van zogeheten minicomputers, Unix-systemen en pc's heeft doorstaan, hoopt zo zijn achterstand op cloudgebied in te halen. Terwijl de grote cloudleveranciers elk vooral gericht zijn op hun eigen platformen, biedt IBM nu juist tools aan voor beter beheer van services op clouds van derden.

Bedrijfskritieke clouds

Deze stap, deze week ingevuld met enkele aankondigingen, valt te zien als capitulatie ten opzichte van huidige cloudreuzen maar kan uitpakken als onderscheidende factor voor IBM. Het bedrijf heeft het al geruime tijd moeilijk, maar heeft in het tweede kwartaal groei vertoond dankzij cybersecurity en cloud. Die twee IT-sectoren leveren flinke marges op, meldde persbureau Reuters in juli, waarmee IBM de verwachtingen van financieel analisten wist te overtreffen.

Voor de toekomst hoopt IBM in te springen op verdergaand cloudgebruik voor bedrijfstoepassingen. Daarvan zou slechts zo'n 20 procent zijn overgeheveld naar publieke clouds, schrijft zakenmagazine Forbes op uit de mond van IBM's cloud-topman Steve Robinson. Bedrijven zijn volgens hem nu bezig om serieus te kijken naar cloudmigratie voor bedrijfskritieke toepassingen. Beheerzorgen en gebrek aan cloud-inzichtelijkheid zouden daarbij nog hordes zijn.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.