Innovatie & Strategie

Blockchain
Cryptocurrency

Mozilla stopt cryptodonaties

Tijdelijke stop om ‘kritiek te bestuderen’.

© Shutterstock Wit Olszewski
7 januari 2022

Tijdelijke stop om ‘kritiek te bestuderen’.

Opensourcestichting Mozilla kwam afgelopen week onder vuur kwam te liggen na de aankondiging dat het donaties accepteert in cryptovaluta zoals Dogecoin, Bitcoin en Ethereum. De organisatie heeft dat besluit nu in elk geval tijdelijk teruggedraaid, na felle kritiek uit de eigen community.

Mozilla coryfeeën als oprichter Jamie Zawinski en Gecko designer Peter Linss hebben in bijzonder felle bewoordingen gereageerd op de aankondiging via Twitter. Zij zien crypto currency voor een groot deel als een soort piramidespel, met ingrijpende gevolgen voor het milieu door de enorme hoeveelheden energie die het ‘minen’ van cryptocurrency kost. Zawinski: “Iedereen die bij dit project betrokken is, zou zich diep moeten schamen voor dit besluit om samen te werken met Ponzi-zwendelaars die de planeet in de as leggen.”

Hoge belasting

Mozilla trekt zich de kritiek duidelijk aan en heeft besloten nog even goed na te denken over hoe het doneren van crypto currencies zich verhoudt tot de klimaatdoelstellingen van het bedrijf. In November riepen een Zweedse financiële toezichthouder en het Zweedse bureau voor milieubescherming de EU nog op om cryptomining volledig te verbieden. Volgens de Zweedse autoriteiten staat de uitstoot van de twee grootste crypto-activa vandaag, met tot wel 120 miljoen ton CO2 per jaar, gelijk aan 100 miljoen retourvluchten tussen Zweden en Thailand.

De browserbouwer heeft toegezegd dat ze hun achterban regelmatig op de hoogte zullen houden van hun overwegingen.

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.