Overslaan en naar de inhoud gaan

Mozilla stopt cryptodonaties

Opensourcestichting Mozilla kwam afgelopen week onder vuur kwam te liggen na de aankondiging dat het donaties accepteert in cryptovaluta zoals Dogecoin, Bitcoin en Ethereum. De organisatie heeft dat besluit nu in elk geval tijdelijk teruggedraaid, na felle kritiek uit de eigen community.
cryptocurrency
© Shutterstock
Shutterstock

Mozilla coryfeeën als oprichter Jamie Zawinski en Gecko designer Peter Linss hebben in bijzonder felle bewoordingen gereageerd op de aankondiging via Twitter. Zij zien crypto currency voor een groot deel als een soort piramidespel, met ingrijpende gevolgen voor het milieu door de enorme hoeveelheden energie die het ‘minen’ van cryptocurrency kost. Zawinski: “Iedereen die bij dit project betrokken is, zou zich diep moeten schamen voor dit besluit om samen te werken met Ponzi-zwendelaars die de planeet in de as leggen.”

Hoge belasting

Mozilla trekt zich de kritiek duidelijk aan en heeft besloten nog even goed na te denken over hoe het doneren van crypto currencies zich verhoudt tot de klimaatdoelstellingen van het bedrijf. In November riepen een Zweedse financiële toezichthouder en het Zweedse bureau voor milieubescherming de EU nog op om cryptomining volledig te verbieden. Volgens de Zweedse autoriteiten staat de uitstoot van de twee grootste crypto-activa vandaag, met tot wel 120 miljoen ton CO2 per jaar, gelijk aan 100 miljoen retourvluchten tussen Zweden en Thailand.

De browserbouwer heeft toegezegd dat ze hun achterban regelmatig op de hoogte zullen houden van hun overwegingen.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in