Innovatie & Strategie

Blockchain
bitcoin

Firefox-maker Mozilla krijgt kritiek over cryptovaluta

Oproep tot doneren in cryptovaluta valt verkeerd.

Bitcoin. © Creative Commons Zero. Max Pixel
6 januari 2022

Oproep tot doneren in cryptovaluta valt verkeerd.

Opensourcestichting Mozilla heeft flinke kritiek gekregen op het feit dat de organisaties donaties accepteert in cryptovaluta zoals Dogecoin, Bitcoin en Ethereum. De tweet op oudejaarsdag waarin Mozilla de eigen omarming van cryptocurrency verkondigt, valt verkeerd bij veel gebruikers, waaronder grondleggers in de browserwereld.

De eerste paar reacties op de omstreden tweet komen van Twitter-gebruikers die mede aan de wieg van Mozilla zelf hebben gestaan. Namelijk een medeoprichter van die stichting, plus de ontwerper van browserengine Gecko (waar Firefox op is gebaseerd), plus de schepper van de Mozilla Observatory en de Mozilla SSL Configuration Generator. Deze reagerende kopstukken zijn Jamie Zawinski (beter bekend als jwz), voormalig Netscape-developer Peter Linss en security-ingenieur April King.

Milieu-impact, ethiek

Zij hekelen Mozilla voor het accepteren van virtuele valuta waarbij het 'ontginnen' veel energie kan kosten. Verder uiten de kritische experts harde woorden over de aard van cryptomunten waarbij de vergelijking met Ponzi-fraude (piramidespel) wordt getrokken. Diverse gewone gebruikers haken aan op de kritiek van de grondleggers van de hedendaagse browsermarkt.

Enkele andere Twitter-gebruikers geven tegenwicht door erop te wijzen dat cryptovaluta mensen de mogelijkheid geeft om gemakkelijk geld over te maken over landsgrenzen heen. Anderen stellen dat critici van Mozilla's acceptatie van cyrptovaluta het simpelweg niet begrijpen.

Cryptomunten rukken op

Halverwege vorige maand heeft ICT-marktvorser Gartner gesteld dat over zo'n twee jaar veel grote bedrijven digitale valuta zullen gebruiken. Tegen 2024 zal 20% van de grote enterprise-ondernemingen cryptovaluta inzetten voor betalingen, voor opgeslagen waarde en voor financiële zekerheid (als onderpand). CFO's moeten volgens Gartner dus inschatten wat de gebruiksmogelijkheden en potentiële risico's zijn voor hun organisaties.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.