Overslaan en naar de inhoud gaan

Mozilla legt Firefox aan banden voor zakelijk gebruik

Gewone gebruikers van Firefox hebben in november al de geheel vernieuwde Quantum-release (versie 57) ontvangen als update. Zakelijke gebruikers die voor stabiliteit op de ESR (extended support release) zitten, krijgen deze straks met daarbij ook nieuwe beheeropties.
Firefox 57 NL2
© Mozilla
Mozilla

Mozilla spreekt in zijn documentatie van een nieuwe policy-engine die het implementeert in zijn open source browser. Systeembeheerders krijgen daarmee beheeropties om Firefox in te richten voor zakelijk gebruik in hun omgevingen. Dit omvat onder meer de mogelijkheid om te voorkomen dat eindgebruikers instellingen voor de browser zelf, maar ook voor addons aanpassen.

Op smaak brengen

Daarnaast kunnen beheerders specifieke bookmarks aanbrengen, de menubalk van de browser uitschakelen, de verzending van telemetrie-informatie naar Mozilla uitschakelen, en specifieke domeinen blokkeren of juist toestaan (whitelisten), somt The Register op.

Deze opsomming van beheeropties is afkomstig van de policies die Mozilla alvast noemt. Daarbij benadrukt de browserontwikkelaar dat het bewuste informatiedocument geen formele documentatie is. De beheer-feature is nog volop in ontwikkeling en kan dus nog wijzigingen ondervinden.

Quantum-basis

De policy engine debuteert in de volgende versie van Firefox ESR, maar is niet beperkt tot die aparte uitvoering. Firefox ESR is bedoeld voor grootschalig gebruik, zoals bij bedrijven maar ook onderwijsinstellingen. Deze uitvoering van de browser wordt minder vaak veranderd dan de reguliere uitvoering.

De eerstkomende ESR (versie 60) brengt dan ook nu pas de volledig verbouwde browserbasis, codenaam Quantum. In het gewone Firefox is dit in versie 57 uitgebracht, halverwege november. Quantum brengt flinke snelheidsverbeteringen, hoewel dat ten koste gaat van compatibiliteit met bestaande add-ons.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in