Overslaan en naar de inhoud gaan

Moeilijke markt voor pc's en tablets in 2022 en 2023

De pc- en tabletmarkten staan woelige tijden te wachten, voorspelt onderzoeksbureau IDC. De verkoop voor beide soorten devices gaat flink inzakken dit jaar en komend jaar. De oorzaken zijn inflatie, een zwakkere wereldwijde economie en de eerder juist toegenomen verkoop van de afgelopen twee coronajaren. Windows 11 weet de pc-markt niet aan te zwengelen. Toch is IDC niet heel somber gestemd.
Windows 11
© Microsoft
Microsoft

"Hoewel de vraag inzakt, blijft het vooruitzicht voor leveringen boven niveaus van vóór de pandemie", verklaart onderzoeksmanager Jitesh Ubrani van IDC. Hij voorziet voor de lange termijn dat de vraag weer wordt opgekrikt door een langzaam economisch herstel, in combinatie met hardwareverversing bij bedrijven. Laatstgenoemde wordt aangedreven door het naderende einde van Microsofts ondersteuning voor Windows 10, dat vanaf 14 oktober 2025 geen support (en dus geen updates en patches) meer krijgt.

Hybride werken

Andere drijfveren voor gestaag herstel van de pc- en tabletmarkten zijn deployments van die devices in de onderwijssector, stelt Ubrani. Daarnaast zal hybride werken naar zijn verwachting ook een flinke steun zijn voor de verkoop van aanvullende volumes aan pc's en tablets.

Voor het zover is, zal er echter eerst sprake zijn van daling. IDC-analist Linn Huang spreekt van economische tegenwind, die aanwakkert. Het onderzoeksbureau voorziet dat de wereldwijde leveringen van traditionele pc's dit jaar 12,8% afneemt. De verkoop komt dan uit op 305,3 miljoen stuks. Wereldwijde leveringen van tablets dalen in 2021 6,8%, aldus IDC, naar 156,8 miljoen devices.

Bedrijven stellen uit

Komend jaar zal die krimp doorzetten. De vraag vanuit de consumentenmarkt neemt namelijk af, de vraag vanuit de onderwijssector is grotendeels al vervul.  De vraag vanuit het bedrijfsleven wordt bovendien vanwege verslechterende macroeconomische omstandigheden opgeschort naar later. De gecombineerde markt voor pc's en tablets zal in 2023 met 2,6% afnemen. Maar in 2024 komt er weer groei, voorspelt IDC.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in