Innovatie & Strategie

Branche
MWC

Mobile World Congress 2020 afgeblazen, door angst om Wuhan-virus

Toenemend aantal wegblijvende techbedrijven en angst om Covid-19 virus culmineren in schrappen MWC.

© MWC
12 februari 2020

Toenemend aantal wegblijvende techbedrijven en angst om Covid-19 virus culmineren in schrappen MWC.

Geruchten dat brancheorganisatie GSMA de internationale telecombijeenkomst in Barcelona wou schrappen, blijken te kloppen. De 2020-editie van het Mobile World Congress gaat vlak voor de aanvang toch niet door.

De vijftiende editie van het Mobile World Congress (MWC) gaat niet door. De stekker is eruit getrokken slechts twaalf dagen voor aanvang van de internationale bijeenkomst voor smartphones, mobile devices, telecomtechnologie, en meer ICT. Organisator GSMA (de GSM Association) is door gevolgen van en vrees voor het nieuwe Corona-virus gebracht tot dit drastische besluit. De afgelopen dagen hebben meerdere grote techbedrijven hun deelname aan het congres met handelsbeurs teruggeschaald of zelf geheel afgezegd.

Zorg om Barcelona

In de aankondiging van het schrappen, schrijft de GSMA dat dit besluit ook is genomen met oog op de veilige en gezonde omgeving van Barcelona. In die Spaanse stad zou van 24 tot en met 27 februari de MWC-editie van dit jaar plaatsvinden. Het wegblijven van techbedrijven wordt niet ronduit genoemd als reden voor het niet laten doorgaan van het internationale congres. De GSMA noemt wel "de wereldwijde bezorgdheid over de uitbraak van het [nieuwe] corona-virus, reiszorgen, en andere omstandigheden".

De aangestipte reiszorgen kunnen slaan op afgekondigde gezondheidsmaatregelen dat mensen de afgelopen 14 dagen niet in China mogen zijn geweest. Dat zou werknemers van exposerende techbedrijven, managers die deals willen sluiten, en gewone beursbezoekers kunnen dwingen om vroegtijdig te reizen. Zo zouden Chinese burgers maar ook bezoekers van die omvangrijke Aziatische markt eergister al dat land hebben moeten verlaten, om naar MWC te mogen gaan.

Leegloop deelnemers

De "andere omstandigheden" die beursorganisator GSMA aanhaalt, kunnen de leegloop betreffen van techbedrijven die eerst ingetekend stonden om aanwezig te zijn op MWC 2020. De afgelopen dagen zijn in rap tempo afzeggingen gekomen van smartphonemaker LG, telecomfabrikant Ericsson, chipproducent Nvidia, cloudreus Amazon, smartphoneproducent Sony, social mediagigant Facebook, processorproducent Intel, netwerkfabrikant Cisco, en smartphonemaker HMD (die een licentie heeft op het Nokia-merk).

De optelsom van angst voor het nieuwe corona-virus (wat nu door de World Health Organisation van de naam Covid-19 is voorzien), reiszorgen en de niet nader genoemde omstandigheden hebben het "voor de GSMA onmogelijk gemaakt om het event door te laten gaan". Het plan is wel om het congres volgend jaar weer gewoon te houden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.