Beheer

Windows
Win7-laptop

MKB nog in ongewisse over Windows 7 supportuitstel

Microsoft niet scheutig met details over extra support voor Windows 7.

© Microsoft
9 oktober 2019

Microsoft niet scheutig met details over extra support voor Windows 7.

Extra support voorbij het einde van Windows 7 valt vanaf 1 december aan te schaffen. Deze uitsteloptie voor migratie weg van die oudere Windows-versie is sinds kort niet alleen beschikbaar voor grote ondernemingen en onderwijsinstellingen. Ook middelgrote en kleinere bedrijven mogen betalen om na de supportdeadline van 14 januari nog securitypatches voor Windows 7 te ontvangen. Microsoft heeft dit aangekondigd, maar laat cruciale details nog achterwege.

Het aankomende einde voor het laatste stuk support voor Windows 7 krijgt over bijna de hele linie uitstel. Met uitzondering van de Home Edition van de eervorige Windows-versie kunnen gebruikers na de supportdeadline toch nog beveiligingsupdates krijgen voor dat oude besturingssysteem. Tenminste, als ze daarvoor betalen. Eerder heeft Microsoft al een programma van Extended Support Updates (ESU's) aangekondigd voor grootzakelijke (enterprise) organisaties en voor onderwijsinstellingen. Recent is daar ESU-beschikbaarheid voor het mkb aan toegevoegd.

Betalen voor bijblijven

Middelgrote en kleinere bedrijven, waar Nederland rijk aan is, kunnen vanaf 1 december dit jaar tekenen voor betaalde support ná de deadline van 14 januari 2020. Daarvoor moeten mkb'ers aankloppen bij Microsofts partnerbedrijven, die daarvoor wel dienen te vallen onder het cloud solution provider-programma (CSP) van de Windows-leverancier en aanbieder van clouddiensten.

De ESU-uitbreiding naar het mkb is aangekondigd in een blogpost van Microsoft-topman Jared Spataro, die als corporate vice-resident verantwoordelijk is voor het brede cloudaanbod Microsoft 365. Hij meldt aan Windows-gebruikers en aan partnerbedrijven dat de prijs voor het Windows 7 ESU-aanbod per computer wordt berekend en dat die prijs elk jaar toeneemt. Daarbij heeft Spataro geen concrete bedragen of zelfs een grof prijsbereik genoemd.

Kostenkwestie

AG Connect heeft vragen hierover gesteld aan Microsoft, onder meer of de mkb-prijzen overeenkomen met de al bekend gemaakte prijsstellingen voor enterprise- en onderwijsklanten. Voor grootzakelijke ESU-kopers is er sprake van een jaarlijkse prijsverdubbeling, die in 2020 begint bij 25 euro per apparaat voor respectievelijk Windows 7 Enterprise en 50 euro per computer voor Windows 7 Professional. Eerstgenoemde Windows-variant is niet verkrijgbaar voor bedrijven onder een bepaalde, forse omvang.

Het lijkt dus aannemelijk dat mkb-gebruikers die nog op Windows 7 zitten, dan eenzelfde tarief voorgeschoteld krijgen om na 14 januari nog securitypatches te ontvangen. Een lagere prijsstelling om rekening te houden met bedrijfsomvang valt echter ook voor te stellen. Of juist een hogere prijsstelling om mkb'ers aan te moedigen tot de overstap naar Windows 10, wat in kleinere IT-omgevingen relatief makkelijker kan zijn dan bij grotere organisaties. In antwoord op vragen van AG Connect verwijst Microsoft echter naar de FAQ, die van 6 september stamt en die al door Spataro is gelinkt in zijn blogpost van 1 oktober.

Geen thuis voor Home?

In die FAQ geeft Microsoft uitleg over het nabije einde van support voor Windows 7 en Office 2010. Laatstgenoemde softwarepakket krijgt overigens géén verlenging van de ondersteuning. De betaalde beschikbaarheid van ESU's voor Windows 7 duurt tot januari 2023. De in aanmerking komende uitvoeringen zijn Professional en Enterprise, zo valt te lezen in het document. Dit lijkt support uit te sluiten voor middelgrote en kleinere bedrijven die gebruik maken van Windows 7 Home edition, die eigenlijk bedoeld is voor consumenten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.