Overslaan en naar de inhoud gaan

Ministerie werkt aan spoedwet om gemeenten digitaal te laten vergaderen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan een spoedwet die ervoor zorgt dat gemeenteraden, waterschappen en Provinciale Staten digitaal besluiten kunnen maken. Zogeheten digitale besluitvorming is op dit moment nog niet rechtsgeldig. Daarmee lokale overheden tijdens de coronacrisis verder.
BZK-minister Knops
© ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
ministerie van Binnenlandse Zaken en

Een belangrijke voorwaarde bij het invoeren van de wet is dat de vergadering en de besluitvorming openbaar te volgen moet zijn. Burgers moeten mee kunnen kijken via bijvoorbeeld een videoverbinding.

"Met het oog op de vele gewichtige maatschappelijke opgaven is het van groot belang dat het openbaar bestuur zoveel mogelijk blijft functioneren", aldus Raymond Knops.

Zo snel mogelijk besluit

Knops geeft in een kamerbrief aan zo snel mogelijk met een wetsvoorstel te komen, zodat de wet kan worden aangepast. "Afgaande op de eerste signalen vorige week, heb ik de voorbereidingen voor een tijdelijke voorziening direct ter hand genomen. Een daartoe strekkend wetsvoorstel zal Uw Kamer zo spoedig mogelijk bereiken."

Gemeenten riepen het Ministerie van Binnenlandse Zaken eerder al op om snel te onderzoeken hoe digitale besluitvorming toch rechtsgeldig kan verlopen. Bij veel gemeenten en provincies zijn er zorgen over de continuïteit van vergadering en besluitvorming, nu bijeenkomsten niet meer zijn toegestaan. 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in