Innovatie & Strategie

Carriere
thuiswerkplek

Ministerie: bedrijven gaan fors inzetten op thuiswerken

Thuiswerken gaat niet weg na de coronacrisis.

© Lenovo
14 juli 2021

Thuiswerken gaat niet weg na de coronacrisis.

Bedrijven blijven "fors inzetten" op thuiswerken, ook na de coronacrisis. Dat komt naar voren uit een enquête in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) onder 1.100 ondernemingen met meer dan honderd werknemers.

Uit het onderzoek blijkt dat 41% van de ondervraagde werkgevers volgend jaar met voorrang wil investeren in thuiswerken en 45% wil dat voor online vergaderen. Daarnaast wil 40% van de bevraagde bedrijven de arbeidsomstandigheden voor thuiswerken verbeteren. Dit omvat bijvoorbeeld een goede, ergonomische stoel op de thuiswerkplek. Ruim een kwart zet nadrukkelijk in op invoering van flexibele werktijden.

Versus files en CO2-uitstoot

Ook willen bedrijven investeren in het verduurzamen van woon-werkverkeer. Een derde van de ondernemers wil volgend jaar geld steken in laadpalen bij het werk en de aanschaf van elektrische auto's voor dienstreizen. Het ministerie is tevreden met de uitkomsten omdat door thuiswerken het aantal files en de CO2-uitstoot wordt verminderd. Eerder berekende het ministerie dat 8% minder verkeer in de spits de helft van de files scheelt.

In het nieuwsbericht over dit thuiswerkonderzoek haalt I&W als lichtend voorbeeld de Brabantse ICT-dienstverlener McCoy aan. Die firma met 170 medewerkers verklaart dat het medewerkers voortaan afspraken met klanten ook online laat doen. "Enkele dagen in de week thuiswerken scheelt hen veel reistijd. Dat scheelt niet alleen tijd en geld voor de klant, maar levert de medewerker ook meer vrijheid en grip op de werk-privébalans op. We hebben nog nooit zulke hoge cijfers gehaald als tijdens het laatste medewerkerstevredenheidsonderzoek, dus we gaan hier zeker mee door", aldus directeur Frank van Dooremolen.

Werkgevers willen geen wet

Uit een recente ledenenquête van werkgeversvereniging AWVN bleek echter ook dat ondernemers geen voorstander zijn van wetgeving om het recht op thuiswerken vast te leggen. Bedrijven willen dat via de ondernemingsraden en cao-onderhandelingen regelen.

Werknemers geven ook de voorkeur aan deels thuiswerken, het zogenoemde hybride werken. 70% kiest voor een combinatie tussen thuis en op locatie werken, bleek vorige maand uit een peiling van vakbond FNV.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.