Innovatie & Strategie

Infrastructuur
gat in brug

Minister: Sensortechnologie cruciaal in toekomst onderhoud infrastructuur

Appel op industrie om samen te werken aan digitalisering.

© Shutterstock Fehmiu Roffytavare
23 februari 2021

Appel op industrie om samen te werken aan digitalisering.

De demissionair minister van Verkeer en Waterstaat zei bij een virtueel werkbezoek aan het gemaal in IJmuiden en het gemaal- en sluizencomplex in Eefde te rekenen op de ontwikkeling van slimmer onderhoud van de Nederlandse transportinfrastructuur. Daarvoor is het wel nodig dat er meer samenwerking en afstemming komt tussen betrokkenen.

"Veel wegen, bruggen, viaducten en spoorlijnen zijn niet ontworpen en gebouwd op de belastbaarheid die het nu te verduren heeft. Om deze onderhoudspiek op te vangen is slim onderhoud zeer kansrijk”, constateert demissionair minister Cora van Nieuwenhoven. In het field lab CAMINO wordt in IJmuiden en Eefde geëxperimenteerd met nieuwe manieren van onderhoud. Daarbij worden onder meer sensoren aangebracht op infrastructurele werken. Daarmee kan het functioneren van bijvoorbeeld bruggen en sluizen gemonitord kan worden en falen van systemen worden voorkomen.

De minister, ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME en branchevereniging World Class Maintenance (WCM) wijzen op het belang van samenwerking in de sector om dit efficiënt voor elkaar te krijgen. In een position paper noemt FME het voorbeeld van de leden Croonwolter&dros en Hollandia Services om samen een datasysteem te ontwikkelen waarin onderhoudsgegevens, analyses, eisen-sets en processen worden samengebracht. Op die manier wordt tijdig duidelijk wanneer onderhoud nodig is.

Overheid als launching customer

Maar de FME wijst er op dat de overheid de ontwikkeling verder kan stimuleren door bij renovatie van de huidige infrastructuur niet alleen te investeren in asfalt en beton, maar ook voldoende middelen beschikbaar te maken voor het opzetten van de digitale infrastructuur. Door als launching customer op te treden kan de overheid bijdragen aan een koppositie voor Nederland in de wereld op het gebied van slimme infrastructuur. Onze traditionele infrastructuur behoort nu al wereldwijd tot de top 3.

“Innovatie moet voortaan altijd een publiek-private samenwerking zijn. Er moet vanaf het begin samen opgetrokken worden als het gaat om toepassing van innovatieve technieken en regelgeving moet vanaf het begin meegenomen worden”, zegt FME- voorzitter Ineke Dezentjé in een persverklaring.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.