Development

Governance
Cora van Nieuwenhuizen

Minister ontbindt miljoenencontract ICT

Geduld minister is op na meermalen uitstel van oplevering. Deloitte wil niet reageren.

Cora van Nieuwenhuizen © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Martijn Beekman
6 augustus 2019

Geduld minister is op na meermalen uitstel van oplevering. Deloitte wil niet reageren.

Het kabinet stopt met een ICT-project dat de inhuur van personeel van buiten eenvoudiger had moeten maken. Uitvoerder Deloitte levert het project maar niet op en het geduld van verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen is op.

De invoering van DigiInhuur zou naar schatting ruim 6 miljoen euro gaan kosten. Daarvan is bijna driekwart al uitgegeven.

Het is nog onduidelijk hoeveel van die schade Van Nieuwenhuizens ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op Deloitte kan verhalen.

BIT, het bureau dat waakt voor het ontsporen van ICT-projecten van de rijksoverheid, waarschuwde de minister vorig jaar al dat DigiInhuur dreigde mis te lopen. Maar Van Nieuwenhuizen gunde Deloitte, dat beloofde eind maart te kunnen opleveren, nog wat tijd.

Dat deed ze afgelopen voorjaar meermaals opnieuw, in de vergeefse hoop dat de aannemer alsnog zijn beloften zou waarmaken. Nu is het geduld op en verscheurt de minister het contract.

Bij navraag bij Deloitte over waar de knelpunten in de opdracht zaten, gaf de aannemer aan "niet te reageren op cliëntaangelegenheden".

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
6
Reacties
rutger.gooszen 12 augustus 2019 11:52

Op zich heeft Bob Mulder een goed punt. Eigenlijk zou je net als in de luchtvaart elk incident moeten evalueren om van te leren. Dan moet je daar wel budget voor reserveren in je project en is transparantie een eerste vereiste. Tegelijk denk ik dat veel best practices best bekend zijn in het veld (en bij het BIT) maar er wordt vaak niet naar geluisterd omdat de omstandigheden dwingen om toch iets anders te doen. Politieke druk, deadlines, hang naar een 100% oplossing, geen heldere go/nogo momenten dus rol je verder. Niemand wil het maar het gebeurt!
Handboeken genoeg maar het vraagt leiderschap en een rechte rug (van zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers) om ze te volgen. Nee zeggen is ook een kunst.......

Jop Veerman 10 augustus 2019 13:45

Helemaal eens met #bobmulder. Er gaat aan de opdrachtgeverkant al heel erg veel mis. No cure no pay gaat het alleen maar erger maken omdat je dan alleen maar vastloopt in scopediscussies en juridische touwtrekkerij. Wat betreft (D)SDM: aan architectuur frameworks geen gebrek, die zullen ze bij Deloitte ook wel kennen. Helaas is het vaak al misgegaan voordat je over architectuur begint: onduidelijke en wijzigende requirements,onrealistische verwachtingen, gegoochel met budgetten, interne competentieconflicten, wijzigende wetgeving etc etc.

BobMulder 10 augustus 2019 11:30

Kudo's voor de minister om de stekker eruit te trekken vóór ze door het budget geschoten zijn. Na een paar keer toch weerstand geboden aan de hoop dat alles nog goed kan komen.
Maar ook voor Deloitte zelf een drama. Niemand wil dit.
En je maakt mij niet wijs dat Deloitte niet in staat zou zijn zo'n project te doen.
Dus gaan we hier ook van leren voor de next time? Niet om smuilend met kleffe vingertjes naar schuldigen te wijzen, maar om echt te leren hoe je het de volgende keer beter kan doen.
Er zijn meerdere onderzoeken naar IT en Overheid gedaan en ik vraag me af of die aanbevelingen ooit in een handboek met best practices of richtlijnen zijn omgezet. Want goed opdrachtgeverschap bij dit soort projecten is waarschijnlijk belangrijker dan deskundigheid bij de opdrachtnemer. En dat is gruwelijk lastig bij zoveel stakeholders.
Anders blijven de échte verliezers de aandeelhouders van NV Nederland. Wij dus.
Niet het Management Team (kabinet) of de inhuur (Deloitte). Hoe je het ook wendt of keert, die blijven spelen met andermans geld.
Dit móet opgelost worden. Als die eerdere onderzoeken gevoelig liggen i.v.m. schuldvraag e.d. analyseer dan desnoods de projecten die wél goed zijn gegaan, en gebruik die uitgangspunten voor versie 1_0 van het Overheids ICT-opdrachtgevershandboek.

pietertje 06 augustus 2019 17:24

Toch iemand de ballen om de stekker eruit te laten trekken. De volgende projecten op "no cure no pay" basis onderhandelen. Hier is de scope, bouw het volgens deze scope en je krijgt je centen. Anders doei!

Peter Mul 06 augustus 2019 12:46

Ik blijf het maar schrijven: Ieder overheids- of bestuursrechtelijk lichaam of NPO automatiseringsproject zal eerst beoordeelt moeten worden door een onafhankelijke onerheidsorganisatie, die elk project eerst ontdoet van nutteloze persoonlijke ballast die aan het project is gehangen om de opdrachtgever te plezieren. Vaak is de opdrachtgever te laag in IT opgeleid om een automatiseringsproject volledig te kunnen overzien, enz.

Daarnaast dient het project ontworpen te worden volgens de SDM (System Devellopment Methodology) richtlijnen die voorschrijven dat zoveel als mogelijk alle huidige en toekomstige stakeholders en gebruikers er hun plasje over gedaan hebben, dat de copyright van alle inspanningen aan de opdrachtgever behoort, dat er in de software uitgebreiden functionaliteits informatie is opgenomen, de taal waarin het project wordt geschreven en de licenties die voor dit project gebruikt mogen worden.

Hiermee wordt project uitbreiding en vertraging door voortschrijdend inzicht grotendeels voorkomen, kunnen bouwstenen uit eerdere projecten hergebruikt worden en kunnen verschillende, zelfs ZZP uitvoerders, aan diverse project bouwstenen werken.

Lezer#7230 Leether 06 augustus 2019 12:24

En dat is ….. Rest de intrigerende vraag waarom er zoveel discussie nodig is over de vraag of het BIT ook na 2020 moet blijven bestaan. Te lastig wellicht ?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.