Innovatie & Strategie

Personal Tech
iPhone-inspectie Chinese fabriek

Minder iPhone-topmodellen door coronalockdowns in China

Naast productieproblemen in China zou ook dalende vraag meespelen.

© Apple
7 november 2022

Naast productieproblemen in China zou ook dalende vraag meespelen.

Apple waarschuwt investeerders en klanten dat het miljoenen minder iPhones kan maken. Terwijl het bedrijf van Tim Cook geruststelt dat de vraag naar de iPhone 14 "sterk blijft", gaan er berichten rond dat consumenten minder happig zijn op de relatief duurdere smartphones van Apple. Volgens de officiële lezing is de terugval echter te wijten aan lockdowns in China vanwege oplaaiende COVID-19 infecties.

Het gaat om assemblage van topmodellen Pro en Max in de huidige iPhone 14-productlijn, meldt Apple in een openbare verklaring. De voornaamste fabriek waar die uiteindelijke productie van die smartphonemodellen plaatsvindt, bevindt zich in de Chinese stad Zhengzhou waar momenteel lockdownbeperkingen gelden. "De productiefaciliteit [in Zhengzhou - red.] opereert momenteel op aanzienlijk verlaagde capaciteit", stelt Apple in een persbericht.

Gezondheid en veiligheid

Daarbij benadrukt het bedrijf dat het prioriteit geeft aan de gezondheid en veiligheid van medewerkers in zijn toeleveringsketen, "zoals we gedaan hebben gedurende de COVID-19 pandemie". Door het flink teruggeschroefde assemblagewerk in de Chinese hoofdfaciliteit verwacht Apple dit jaar miljoenen iPhones minder te kunnen produceren dan oorspronkelijk was voorzien.

Het zou gaan om zeker 3 miljoen toestellen van de types iPhone 14 en iPhone 14, stelt Bloomberg. Het Amerikaanse persbureau hoort van ingewijden dat de lagere productie vooral met een dalende vraag te maken heeft. Apple gaat nu uit van 87 miljoen iPhones dit jaar, waar eerder werd gerekend op de productie van zeker 90 miljoen stuks van de nieuwste smartphonemodellen. Wat het bedrijf parten speelt zijn de goedkopere alternatieven waar consumenten zich op richten, aldus Bloomberg. Dat kunnen andere uitvoeringen van Apples eigen iPhone 14 zijn, of Android-toestellen van diverse andere fabrikanten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.