Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
Notepad screenshot

Microsoft zet Notepad in de steigers

Na jarenlang onveranderd te zijn gebleven, krijgt ook het Kladblok nieuwe functionaliteiten.

© Microsoft
13 juli 2018

Na jarenlang onveranderd te zijn gebleven, krijgt ook het Kladblok nieuwe functionaliteiten.

Waar het Kladblok in Windows vele jaren en verschillende versies ‘overleefde’ zonder ook maar iets te veranderen, heeft Microsoft voor de tweede keer in korte tijd nieuwe functies voor standaard tekstverwerkingstool van Windows aangekondigd.

In mei kondigde Microsoft al aan dat het de mogelijkheid om via het kladblok geselecteerde woorden als zoekterm te gebruiken op zoekmachine Bing in zou gaan bouwen, en werden regelafbrekingen voor alternatieve besturingssystemen als Linux, macOS en Unix ingebouwd.

Nieuwe functionaliteiten

De inhoud van de update van het Kladblok zit niet direct in de 'look and feel' van het programma, maar meer in de kleine functionaliteiten. Wat wellicht het meest in het oog springt bij de recent in een blog aangekondigde update, is de mogelijkheid om te zoomen op bepaalde tekst in het Kladblok. Hiervoor gebruikt men de standaard sneltoetsen of het muiswiel. 

Verder is ook de mogelijkheid om "wrap around find/replace"-handelingen uit te voeren in het Kladblok, waarmee tekstgedeeltes kunnen worden gezocht en vervangen. Eerder ingevoerde query's worden hierbij onthouden in het dialoogvenster, en eventueel geselecteerde tekst wordt automatisch als zoekterm binnen het dialoogvenster geplaatst. 

Indien automatische regelafbrekingen zijn ingeschakeld, worden nu lijn- en kolomnummer weergegeven, en kunnen voorgaande woorden eenvoudig met ctrl+ backspace worden gewist. 

Redstone 5

Microsoft kondigde verder nog wat kleinere aanpassingen aan zoals een snellere prestatie wanneer grotere bestanden worden geopend in het Kladblok, betere weergave van regels die niet helemaal op het scherm passen en een betere gebruikerservaring bij het gebruik van de pijltjestoetsen.

De nieuwe functionaliteiten zullen volgens Microsoft worden meegenomen in de update van Windows 10 die de codenaam Redstone 5 heeft meegekregen. Naar verluidt zal deze in september of oktober worden uitgerold.

Lees meer over
3
Reacties
cyberiad 16 juli 2018 23:26

Mwah, ik gebruik al jaren Notepad++. Heel handig, klein, snel, ondersteunt syntax diverse programmeertalen, zoeken in bestanden vanuit editor (en zoekresultaten ook te openen), regelnummers,..... En open source. Een aanrader

G 14 juli 2018 13:09

Betere weergave van lijnen? Ik denk dat jullie regels bedoelen. Het Engelse line wordt in Nederland vaak ten onrechte vertaald naar lijn terwijl regels bedoeld zijn

Peter Mul 14 juli 2018 12:57

Een tab om een TXT pagina direct in een Word formaat te bekijken en een karakter teller zouden ook handig zijn, immers ik werk graag in TXT vanwege de schier eindeloze pagina lengte.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.