Beheer

Zakelijke software
Teams

Microsoft wil meer geld zien voor aantal Teams-functies

Deel van 'gratis' functies verhuist naar het nieuwe 'Premium'-abonnement.

© Microsoft
11 januari 2023

Deel van 'gratis' functies verhuist naar het nieuwe 'Premium'-abonnement.

Microsoft kondigt aan in februari Teams uit te breiden met een 'Premium'-abonnement van het populaire vergaderplatform. Een aantal functies dat nu in de standaardversie van Microsoft 365 zit - zoals bijvoorbeeld de realtime vertaling van ondertiteling - valt straks onder dit nieuwe abonnement waar waarschijnlijk 10 dollar per gebruiker per maand voor moet worden neergeteld.

De nieuwe abonnementsvorm werd al in oktober vorig jaar aangekondigd. Sinds half december is er een testversie actief. Maar gisteren kondigde Microsoft aan bij partners dat de algemene beschikbaarheid gepland staat voor begin februari.

Betere beveiliging

De premiumversie krijgt een aantal uitbreidingen zoals een betere beveiliging. De organisator heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid te bepalen wie de vergadering wel en niet mogen opnemen. Ook krijgen bijeenkomsten met meer dan 50 deelnemers nu ook end-to-end encryption en is er een mogelijkheid een 'green room' te creëren waar degenen die presentaties houden tijdens een Teams-meeting elkaar kunnen zien en spreken voordat het evenement live gaat. Verder zijn er meer mogelijkheden voor het herinneren van deelnemers aan de start van een evenement en kunnen de beheerders een wachtlijst opzetten.

Betalen maar

Maar een aantal eigenschappen verhuist van de huidige voor Microsoft365-abonnees 'gratis'-versie naar het duurdere abonnement. Zo is het in de standaardversie straks niet meer mogelijk de ondertiteling automatisch te laten vertalen. Ook vervalt in de standaardversie de mogelijkheid om in opnames automatisch het tijdstip vast te leggen wanneer deelnemers de bijeenkomst binnenkomen of verlaten. Het uitsturen van SMS-notificaties is straks ook niet meer mogelijk in de standaardversie en een aantal analytische hulpmiddelen voor de beheerder verdwijnt naar het premiumabonnement.

Na de introductie van 'Premium' blijven de eigenschappen die verhuizen naar dit duurdere abonnement, nog 30 dagen beschikbaar in het standaard abonnement. De prijs van 10 dollar per gebruiker per maand die bovenop het Microsoft365-abonnement moet worden betaald, staat nog niet helemaal vast. De uiteindelijke prijs maakt Microsoft bekend bij het vrijgeven van het nieuwe abonnement.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.