Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft stort zich bij TU Delft op kwantum-computer

Microsoft en de TU Delft richten Station Q op, een experimenteel onderzoekslaboratorium dat zich richt op quantum computing. De Delftse kwantumprofessor Leo Kouwenhoven krijgt de leiding over het lab.
Leo Kouwenhoven
© TU Delft
TU Delft

Naast de activiteiten in Station Q gaat Microsoft ook personeel en middelen leveren aan QuTech, het instituut van de TU Delft waar Kouwenhoven werkt.

Microsoft stort zich op het bouwen van een robuuste en schaalbare quantum-computer – een computer die gebruikmaakt van quantum-mechanica en het vermogen van quantum bits om zowel 1’en als 0’en tegelijk te zijn. Het resultaat is dat extreem complexe berekeningen veel sneller zijn uit te voeren dan met standaardcomputers. Zodra dit doel is bereikt, willen beide partijen zeer toegankelijke instrumenten creëren, die ook wetenschappers zonder kwantum-achtergrond kunnen gebruiken om ’s werelds meest ingewikkelde maatschappelijke problemen op te lossen.

Hoewel uniek in Nederland is het niet de eerste keer dat Microsoft zo'n nauwe samenwerking aangaat met een universiteit. Station Q wordt een van de experimentele quantum-laboratoria die door Microsoft zijn opgericht met onder andere Pudue University in de Amerikaanse staat Indiana en de University of Sydney.

Initiatief gericht op internationale samenwerking

De investering bestaat onder andere uit de inzet van Microsoft-personeel in het laboratorium, onder wie onderzoekers, hardware engineers en program managers. Bij het experiment worden verder promovendi en postdoconderzoekers betrokken, en doet Microsoft financiële investeringen in state-of-the-art apparatuur en faciliteiten. Bovendien is Microsoft van plan geavanceerde nanoanalyses en verwerkingstools voor nanofabricage naar TU Delft te halen.

Leo Kouwenhoven, Microsoft Science Director van Station Q Delft: “De wereld van quantum computing ontwikkelt zich snel en biedt veel potentie. Nu quantum bits al zijn gecreëerd, is het belangrijk om een stabiel systeem en de juiste computing-methoden te ontwikkelen. QuTech en Station Q Delft kunnen dit samen bereiken. Ik ben ontzettend blij met de samenwerking tussen Microsoft en TU Delft. Ik verwacht dat we samen een mooie bijdrage kunnen leveren.”

Demissionair minister Kamp van Economische Zaken toont zich verheugd over de stap van Microsoft. "Toonaangevende ICT-bedrijven als Microsoft investeren via QuTech al enkele jaren in de Nederlandse quantum-technologie. Ons Nationaal Icoon QuTech staat inmiddels ook internationaal stevig op de kaart. De komst van een lab van Microsoft naar Delft geeft een krachtige impuls aan de verdere ontwikkeling van deze technologie van de toekomst. Het nieuwe lab is een verrijking voor de campus in Delft, waar bedrijven, investeerders en onderzoekers samenwerken aan deze technologie in Nederland, maar ook aan andere innovaties op het gebied van bijvoorbeeld ICT en energie."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in