Development

Wetenschap
Leo Kouwenhoven

Microsoft stort zich bij TU Delft op kwantum-computer

Microsoft gaat met de TU Delft werken aan de verdere ontwikkeling van een kwantum-computer in een nieuw lab.

Leo Kouwenhoven © TU Delft,  Sam Rentmeester
2 juni 2017

Microsoft gaat met de TU Delft werken aan de verdere ontwikkeling van een kwantum-computer in een nieuw lab.

Microsoft en de TU Delft richten Station Q op, een experimenteel onderzoekslaboratorium dat zich richt op quantum computing. De Delftse kwantumprofessor Leo Kouwenhoven krijgt de leiding over het lab.

Naast de activiteiten in Station Q gaat Microsoft ook personeel en middelen leveren aan QuTech, het instituut van de TU Delft waar Kouwenhoven werkt.

Microsoft stort zich op het bouwen van een robuuste en schaalbare quantum-computer – een computer die gebruikmaakt van quantum-mechanica en het vermogen van quantum bits om zowel 1’en als 0’en tegelijk te zijn. Het resultaat is dat extreem complexe berekeningen veel sneller zijn uit te voeren dan met standaardcomputers. Zodra dit doel is bereikt, willen beide partijen zeer toegankelijke instrumenten creëren, die ook wetenschappers zonder kwantum-achtergrond kunnen gebruiken om ’s werelds meest ingewikkelde maatschappelijke problemen op te lossen.

Hoewel uniek in Nederland is het niet de eerste keer dat Microsoft zo'n nauwe samenwerking aangaat met een universiteit. Station Q wordt een van de experimentele quantum-laboratoria die door Microsoft zijn opgericht met onder andere Pudue University in de Amerikaanse staat Indiana en de University of Sydney.

Initiatief gericht op internationale samenwerking

De investering bestaat onder andere uit de inzet van Microsoft-personeel in het laboratorium, onder wie onderzoekers, hardware engineers en program managers. Bij het experiment worden verder promovendi en postdoconderzoekers betrokken, en doet Microsoft financiële investeringen in state-of-the-art apparatuur en faciliteiten. Bovendien is Microsoft van plan geavanceerde nanoanalyses en verwerkingstools voor nanofabricage naar TU Delft te halen.

Leo Kouwenhoven, Microsoft Science Director van Station Q Delft: “De wereld van quantum computing ontwikkelt zich snel en biedt veel potentie. Nu quantum bits al zijn gecreëerd, is het belangrijk om een stabiel systeem en de juiste computing-methoden te ontwikkelen. QuTech en Station Q Delft kunnen dit samen bereiken. Ik ben ontzettend blij met de samenwerking tussen Microsoft en TU Delft. Ik verwacht dat we samen een mooie bijdrage kunnen leveren.”

Demissionair minister Kamp van Economische Zaken toont zich verheugd over de stap van Microsoft. "Toonaangevende ICT-bedrijven als Microsoft investeren via QuTech al enkele jaren in de Nederlandse quantum-technologie. Ons Nationaal Icoon QuTech staat inmiddels ook internationaal stevig op de kaart. De komst van een lab van Microsoft naar Delft geeft een krachtige impuls aan de verdere ontwikkeling van deze technologie van de toekomst. Het nieuwe lab is een verrijking voor de campus in Delft, waar bedrijven, investeerders en onderzoekers samenwerken aan deze technologie in Nederland, maar ook aan andere innovaties op het gebied van bijvoorbeeld ICT en energie."

Lees meer over
1
Reacties
JRZ 08 augustus 2019 04:44

Ik vind het goed dat er ontwikkeling wordt gedaan naar een moderne snelle en technisch geavanceerde samenleving. Echter, als ik lees dat het duivelse Microsoft dit weer steunt (met hulp van de even Duivelse Rothchilds en B. Gtes. dan walg ik en in mijn zog de rest van de wereld. Jullie weten net zo goed als ik dat dit is om de mensheid te beheersen en niet om de mensheid verder te brengen. Dus gefeliciteerd met jullie deal met deze duivelse club. Helaas zijn wij er ook nog. De ontwikkelingen zullen wel lukken, maar als helderziende kan ik zeggen dat de wereld er anders uit ziet tegen de tijde dat jullie met je Satanisch technieken klaar zijn. Oh ja, jullie zullen worden opgewacht. Het kan niet zo zijn dat mensen hun ziel aan de duivel verkopen voor roem en geld om hun medesoort te onderwerpen aan de Luciferiaanse wetten van vrijheidinperking. Het beste is stoppen, maar de roem en het geld zullen voor verdere voortgang zorgen onder het mom van: daar heb je weer zo'n hufter en Untermensch. Echter de tijd dringt. Jullie hebben nog tot december 2020. Dan vindt de afrekening plaats. Voor diegene die menen het kwaad te weten (micros.) te moeten steunen/dienen ziet het er niet best uit. Het is nooit goed om de eigen soort aan te vallen. Sorry voor deze reactie. Ik kan niet beter berichten. Van alle mogelijkheden is het Duivelse micros. het laatste wat we wilden horen. Lekker genieten van jullie roem en geld tot eind 2020. Maar ja daarna????

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.