Innovatie & Strategie

Cloud
ARM-Macs

Microsoft omarmt ARM-Macs met cloudopslag

Microsoft brengt OneDrive-app uit voor Macs met ARM-processors.

© Apple
7 december 2021

Microsoft brengt OneDrive-app uit voor Macs met ARM-processors.

Windows-maker Microsoft volgt het voorbeeld van cloudopslagaanbieder Dropbox door Mac-computers met Apple Silicon te omarmen. De ARM-processors die Apple zelf heeft ontworpen, kunnen dankzij code-emulatie in macOS wel software draaien die niet native is maar dat kan beperkingen opleveren. Een publieke preview van OneDrive voor Macs met M1-chips is nu beschikbaar.

Apple heeft zijn eerste Mac-computers met de zelfontworpen ARM-chip in november vorig jaar uitgebracht. De overstap van Intel x64-processors naar 64-bit Apple Silicon is in juni 2020 aangekondigd. Ontwikkelaars van apps konden toen al een developmentkit bij Apple halen, om gelijk aan de slag te gaan met het overzetten van hun x64-code naar ARM-software.

Twee jaar transitie

Microsoft heeft nu officieel onthuld dat het OneDrive gaat uitbrengen als native app. Apple heeft inmiddels meer modellen van zijn Mac-computers voorzien van de eigen ARM-chips, onder meer in krachtigere varianten voor de MacBook Pro. Volgens planning duurt de overgang voor Apple zo'n twee jaar. Dat heeft CEO Tim Cook in juni vorig jaar aangekondigd.

Mac-gebruikers vragen al enige tijd om native-uitvoeringen van OneDrive, schrijft 9to5Mac. Cloudklanten van Microsoft die een ARM-Mac gebruiken, kunnen zich de publieke preview nu testen door zich als Insider aan te melden. Dan moeten ze nog de preview activeren in de OneDrive-app. Daarna kan de testversie in de komende dagen binnenkomen, legt Microsoft-marketingmedewerker Ankita Kirti uit in een blogpost.

Dropbox, Google Drive, iCloud

Ondertussen is cloudconcurrent Dropbox al enige tijd bezig om een native uitvoering van zijn app te ontwikkelen. In oktober leek het er op dat de aanbieder van online-opslag geen plannen zou hebben om ARM-Macs te ondersteunen. Dat bleek echter een kwestie van prioriteiten te zijn, wat gerelateerd is aan het feit dat Mac-apps gemaakt voor x64-chips dankzij Apple's Rosetta 2 ook draaien op de M1-chips.

Dropbox komt naar verwachting begin komend jaar met zijn native app voor Macs met Apple Silicon. Cloudreus Google heeft zijn cloudopslag-app Drive al sinds oktober uit in native uitvoering voor ARM-Macs. Apple zelf speelt ook mee; met zijn iCloud dat ingebouwd zit in macOS. Het is nog niet bekend wanneer Microsoft zijn OneDrive-app in native uitvoering uitbrengt voor non-testers.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.