Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft maakt installatie Windows Subsystem for Linux veel eenvoudiger

Microsoft heeft het installeren van Windows Subsystem for Linux (WSL) op Windows 10 aanzienlijk eenvoudiger gemaakt. Voortaan hoef je alleen één commando in te voeren om Ubuntu en de nieuwste WSL Linux-kernel te installeren. Het vorige stappenplan vergde meer handelingen en was daarom 'te moeilijk', aldus Microsoft.
Nadella loves Linux
© Microsoft
Microsoft

Met de nieuwste versie van Windows 10 - waarover zo meer - hoef je alleen nog het commando wsl.exe --install in te vullen in Windows PowerShell of de opdrachtprompt. Vervolgens installeert Windows automatisch Ubuntu en de nieuwste WSL Linux-kernel.

De nieuwe methode is veel eenvoudiger en sneller dan de voorgaande, waarbij je meerdere instellingen aan moest zetten en verschillende 'packages' moest downloaden. 

Meer Linux-distributies installeren

De oude manier om WSL te activeren was te moeilijk, schrijft Craig Loewen, Program Manager bij Microsofts Windows Developer Platform, in een blogpost. In die blogpost legt hij bovendien uit hoe je - als WSL eenmaal geactiveerd is - andere Linux-distributies installeert en welke commando's er nog meer zijn. Met wsl --install -d <DistroName> installeer je je favoriete distributie. Als je benieuwd bent welke er beschikbaar zijn, vul je het commando wsl --list --online in voor een complete lijst. 

Je kunt ook de status van je WSL-configuratie opvragen, de WSL Linux-kernel updaten en teruggaan naar de vorige WSL Linux-kernelversie. 

Windows 10-update nodig 

De vereenvoudigde manier om WSL te activeren, vereist de nieuwste versie van Windows 10. Dat is de KB5004296-update die vorige week uitkwam voor Windows 10 (2004) en later. In de nieuwste versies van Microsofts Windows Insider Preview-programma zit de verbeterde WSL-functie al ingebakken, schrijft Tweakers

Microsoft stimuleert Windows

Microsofts keuze om het gebruik van Linux te stimuleren, past in een trend die al langer gaande is. Zo startte Microsoft in mei een project om een Linux-kerneltool aan de praat te krijgen op Windows en kwam WSL vorig jaar al beschikbaar voor Windows 10-versies ouder dan 2004.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in