Development

Software-ontwikkeling
Microsoft en Linux

Microsoft maakt installatie Windows Subsystem for Linux veel eenvoudiger

Van allerlei handelingen naar één commando.

Microsoft-CEO Satya Nadella © Microsoft
2 augustus 2021

Van allerlei handelingen naar één commando.

Microsoft heeft het installeren van Windows Subsystem for Linux (WSL) op Windows 10 aanzienlijk eenvoudiger gemaakt. Voortaan hoef je alleen één commando in te voeren om Ubuntu en de nieuwste WSL Linux-kernel te installeren. Het vorige stappenplan vergde meer handelingen en was daarom 'te moeilijk', aldus Microsoft. 

Met de nieuwste versie van Windows 10 - waarover zo meer - hoef je alleen nog het commando wsl.exe --install in te vullen in Windows PowerShell of de opdrachtprompt. Vervolgens installeert Windows automatisch Ubuntu en de nieuwste WSL Linux-kernel.

De nieuwe methode is veel eenvoudiger en sneller dan de voorgaande, waarbij je meerdere instellingen aan moest zetten en verschillende 'packages' moest downloaden. 

Meer Linux-distributies installeren

De oude manier om WSL te activeren was te moeilijk, schrijft Craig Loewen, Program Manager bij Microsofts Windows Developer Platform, in een blogpost. In die blogpost legt hij bovendien uit hoe je - als WSL eenmaal geactiveerd is - andere Linux-distributies installeert en welke commando's er nog meer zijn. Met wsl --install -d <DistroName> installeer je je favoriete distributie. Als je benieuwd bent welke er beschikbaar zijn, vul je het commando wsl --list --online in voor een complete lijst. 

Je kunt ook de status van je WSL-configuratie opvragen, de WSL Linux-kernel updaten en teruggaan naar de vorige WSL Linux-kernelversie. 

Windows 10-update nodig 

De vereenvoudigde manier om WSL te activeren, vereist de nieuwste versie van Windows 10. Dat is de KB5004296-update die vorige week uitkwam voor Windows 10 (2004) en later. In de nieuwste versies van Microsofts Windows Insider Preview-programma zit de verbeterde WSL-functie al ingebakken, schrijft Tweakers

Microsoft stimuleert Windows

Microsofts keuze om het gebruik van Linux te stimuleren, past in een trend die al langer gaande is. Zo startte Microsoft in mei een project om een Linux-kerneltool aan de praat te krijgen op Windows en kwam WSL vorig jaar al beschikbaar voor Windows 10-versies ouder dan 2004.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.