Beheer

IT beheer
Microsoft 365

Microsoft: log uit en weer in bij Office als Outlook crasht

Outlook crasht, Microsoft onderzoekt en geeft alvast workaround.

© Microsoft
15 augustus 2022

Outlook crasht, Microsoft onderzoekt en geeft alvast workaround.

Sommige Office-gebruikers kampen sinds vorige week met vastlopers voor mail- en agenda-app Outlook. De veelgebruikte applicatie kan crashen bij het starten ervan. Het gaat om de uitvoering voor abonnementsdienst Microsoft 365. Terwijl Microsoft op zoek is naar de oorzaak geeft het alvast wat workarounds, waaronder het klassieke middel van uit- en weer inloggen.

Het gaat bij de tip van opnieuw inloggen dan echter niet om besturingssysteem Windows, waarvan deze generieke probleemoplossing bekend (of berucht) is. De eerste workaround die Microsoft gebruikers geeft die last hebben van crashend Outlook is uit- en weer inloggen bij Office. Dat applicatiepakket is bij de 365-dienst gekoppeld aan online-accounts en het vastlopen van Outlook lijkt gelinkt aan registerinstellingen voor de identiteit bij Office.

Diagnosetool uitschakelen

De tweede workaround van Microsoft - voor als het opnieuw inloggen het probleem niet oplost - is het uitschakelen van de ingebouwde Support Diagnostics. Het deactiveren van die tool zorgt er dan voor dat er geen optie meer is om een 'In App ticket' in te schieten met bijbehorende functionaliteit die de crash van Outlook zou kunnen veroorzaken. Hiervoor moeten beheerders een instelling in het Windows-register aanpassen, wat de softwareleverancier uiteenzet in zijn supportdocument over dit probleem.

De derde workaround om het leed van vastlopend Outlook te verhelpen, is het handmatig instellen van mailadressen van eindgebruikers in het register. Het gaat ook dan om de registerwaarde die betrekking heeft op het gedrag van softwarepakket Office. Het Outlook-team van Microsoft is nog bezig met het onderzoeken van de eigenlijke oorzaak, om dan tot een definitieve fix te kunnen komen.

Office-kwetsbaarheden Follina en DogWalk

De optie van het uitschakelen van Support Diagnostics doet in ieder geval denken aan de recent geopenbaarde Office-kwetsbaarheden Follina en DogWalk. Daarbij is namelijk die ingebouwde Microsoft-tool betrokken, en het bijbehorende MS-MSDT protocol. Microsoft is al enige tijd doende met het (deels) patchen van die gaten, plus varianten die security-onderzoekers uitvogelen. In de patchronde van deze maand zitten ook updates daarvoor, waarbij de ene variant al wel wordt misbruikt door cybercriminelen en een andere variant (nog) niet.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.