Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft: log uit en weer in bij Office als Outlook crasht

Sommige Office-gebruikers kampen sinds vorige week met vastlopers voor mail- en agenda-app Outlook. De veelgebruikte applicatie kan crashen bij het starten ervan. Het gaat om de uitvoering voor abonnementsdienst Microsoft 365. Terwijl Microsoft op zoek is naar de oorzaak geeft het alvast wat workarounds, waaronder het klassieke middel van uit- en weer inloggen.
Office-apps
© Microsoft
Microsoft

Het gaat bij de tip van opnieuw inloggen dan echter niet om besturingssysteem Windows, waarvan deze generieke probleemoplossing bekend (of berucht) is. De eerste workaround die Microsoft gebruikers geeft die last hebben van crashend Outlook is uit- en weer inloggen bij Office. Dat applicatiepakket is bij de 365-dienst gekoppeld aan online-accounts en het vastlopen van Outlook lijkt gelinkt aan registerinstellingen voor de identiteit bij Office.

Diagnosetool uitschakelen

De tweede workaround van Microsoft - voor als het opnieuw inloggen het probleem niet oplost - is het uitschakelen van de ingebouwde Support Diagnostics. Het deactiveren van die tool zorgt er dan voor dat er geen optie meer is om een 'In App ticket' in te schieten met bijbehorende functionaliteit die de crash van Outlook zou kunnen veroorzaken. Hiervoor moeten beheerders een instelling in het Windows-register aanpassen, wat de softwareleverancier uiteenzet in zijn supportdocument over dit probleem.

De derde workaround om het leed van vastlopend Outlook te verhelpen, is het handmatig instellen van mailadressen van eindgebruikers in het register. Het gaat ook dan om de registerwaarde die betrekking heeft op het gedrag van softwarepakket Office. Het Outlook-team van Microsoft is nog bezig met het onderzoeken van de eigenlijke oorzaak, om dan tot een definitieve fix te kunnen komen.

Office-kwetsbaarheden Follina en DogWalk

De optie van het uitschakelen van Support Diagnostics doet in ieder geval denken aan de recent geopenbaarde Office-kwetsbaarheden Follina en DogWalk. Daarbij is namelijk die ingebouwde Microsoft-tool betrokken, en het bijbehorende MS-MSDT protocol. Microsoft is al enige tijd doende met het (deels) patchen van die gaten, plus varianten die security-onderzoekers uitvogelen. In de patchronde van deze maand zitten ook updates daarvoor, waarbij de ene variant al wel wordt misbruikt door cybercriminelen en een andere variant (nog) niet.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in