Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft halveert Windows-support voor 'trage' bedrijven

Microsoft voert een rationalisatie door voor de ondersteuning van zijn aparte uitvoering van Windows 10 voor grootzakelijke gebruikers die niet 'in de pas lopen' met het reguliere upgradetempo. Het gaat om de zogeheten Long Term Servicing Channels waar een Windows-uitvoering onder valt die veel minder vaak wordt bijgewerkt dan de reguliere uitvoeringen. De LTSC-support wordt nu gehalveerd.
Windows in aanbouw
© Microsoft
Microsoft

Het inkorten van de ondersteuning voor de lange-termijn releases van Windows is afgelopen week aangekondigd. Het gaat in met de komst van de volgende release, die gepland staat om in de tweede helft van 2021 uit te komen. Dat betreft Windows 10 Enterprise LTSC, wat vanaf dan 5 jaar ondersteuning krijgt. Voorheen was dit 10 jaar. Microsoft stelt dat uit "diepgaande gesprekken met klanten" is gebleken dat zij niet de volledige 10 jaar aan support nodig hebben.

'In lijn met Office'

In de tweede helft van dit jaar verschijnt ook een nieuwe release van Windows 10 IoT Enterprise LTSC wat dan nog wél de support-lifecycle van 10 jaar behoudt. De halvering van de ondersteuning geldt alleen voor de Windows-uitvoering voor enterprise-clientsystemen. Microsoft verklaart in een blogpost uit dat dit is om de support voor het besturingssysteem in lijn te brengen met die van de nieuwe release van Office.

Microsofts kantoorpakket wordt op twee manieren aangeboden: als continue bijgewerkt pakket dat onderdeel is van het 365-cloudabonnement, en als losstaand pakket dat qua functionaliteit alleen in nieuw aan te schaffen releases wordt bijgewerkt. Beide 'soorten' Office krijgen wel updates voor security. Het losstaande Office, getooid met een jaartal, wordt om de paar jaar dan vernieuwd.

En Office 2021

De volgende versie van Office LTSC is ook vorige week aangekondigd. Microsoft heeft deze losstaande kantoorsoftware met langetermijnondersteuning speciaal ontwikkeld "voor een beperkte set van specifieke scenario's". Dit omvat bijvoorbeeld apparaten in strikt gereguleerde omgevingen of industrieën, waar updates met nieuwe functionaliteit soms jarenlang niet toegestaan zijn.

Naast de nieuwe LTSC-release van Office komt later dit jaar ook de 2021-versie uit. Die is voor gewone gebruikers die geen gebruik willen maken van Office via een cloudabonnement. Zij kunnen dan met een eenmalige aanschaf het kantoorpakket gebruiken zolang zij willen, hoewel ook hiervoor op gegeven moment een einde komt aan de ondersteuning. Updates voor beveiligingsproblemen komen dan ten einde.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in