Development

Software-ontwikkeling
Microsoft GitHub

Microsoft geeft gratis onbeperkte GitHub-repo's

Gesloten gebruik van GitHub is voortaan onbeperkt en zakelijk gebruik wordt gestroomlijnd.

© GitHub
8 januari 2019

Gesloten gebruik van GitHub is voortaan onbeperkt en zakelijk gebruik wordt gestroomlijnd.

GitHub begint het nieuwe jaar met vernieuwing op twee belangrijke fronten. De door Microsoft overgenomen ontwikkelaarssite breidt zijn gratis aanbod voor gesloten gebruik door developers uit naar onbeperkte private repo's. Daarnaast wordt het gebruik door bedrijven nu vereenvoudigd: in plaats van verschillende opties is er nu één, allesomvattend Enterprise-aanbod.

Zogeheten private repo's, ofwel gesloten repositories met code, op GitHub waren traditioneel voorbehouden aan betalende gebruikers. Developers die de door hun ontwikkelde code niet openlijk wilden delen, als open source dus, moesten dus de knip trekken. Daar maakt GitHub nu een eind aan. Het nieuwe Free-aanbod geeft ontwikkelaars een onbeperkt aantal gesloten repositories voor hun code.

Gratis, met z'n drieën

"Voor het eerst kunnen developers GitHub gratis gebruiken voor hun eigen projecten met maximaal drie collaborators per repository", schrijft GitHub-CEO Nat Friedman. Hij is in oktober aangetreden als de nieuwe hoogste baas van de site voor ontwikkelwerk, die toen is overgenomen door Microsoft. Friedman was daar al in dienst sinds Microsofts overname in 2016 van Xamarin, maker van developmentsoftware.

Volgens Friedman willen veel developers een gesloten repository gebruiken om bijvoorbeeld te solliciteren voor een baan, of om aan een eigen nevenproject te werken, of om iets uit te proberen voordat ze het publiekelijk willen delen. "Vanaf vandaag zijn deze scenario's, en vele andere, kostenloos mogelijk bij GitHub." Publieke repositories zijn ook nog gratis, en omvatten een onbeperkt aantal mede-developers per repository.

Cloud plus self-hosted

Naast dit gratis aanbod herziet GitHub ook zijn betaalde aanbod voor bedrijven. Onder de noemer GitHub Enterprise wordt nu de twee verschillende zakelijke offerings GitHub Business Cloud en GitHub Enterprise geschaard. Daarmee verenigt eigenaar Microsoft de voorheen gescheiden werelden van een eigen GitHub-installatie en cloudgebruik van de ontwikkelaarssite. "Organisaties die de flexibiliteit willen om GitHub in een cloud of in een zelf gehoste configuratie te gebruiken, kunnen beide nu gebruiken voor een en dezelfde per-seat prijs." De dienst GitHub Connect biedt aansluiting en synchronisatie, zodat developers een hybride optie hebben.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
3
Reacties
Bop 11 januari 2019 16:44

Dank voor de tip, nog niet opgemerkt.

Jasper Bakker Jasper Bakker 08 januari 2019 12:42

@BNONIEM Oeps! En ik had niet eens Devo op de headset aan staan. Ik corrigeer het nu meteen.

bnoniem 08 januari 2019 12:22

woord van het jaar: deveolopers

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.