Innovatie & Strategie

Windows 10
Panos Panay

Microsoft draait Windows-scheiding terug

Split in Windows-kern en 'bovenlaag' wordt weer ongedaan gemaakt.

Panos Panay, Microsoft © Microsoft
10 augustus 2020

Split in Windows-kern en 'bovenlaag' wordt weer ongedaan gemaakt.

Microsoft komt na twee jaar terug op een strategische split om de ontwikkeling van Windows te scheiden in twee delen. Surface- en Windows-manager Panos Panay krijgt er nu meer Windows-ontwikkelwerk bij. Verantwoordelijkheid voor de OS-kern valt voortaan verder onder Panay, hoewel niet volledig. Windows is de laatste jaren geplaagd door problemen in het ontwikkeltempo en met updates.

De grote interne reorganisatie voor Windows is afgelopen week aan Microsoft-werknemers medegedeeld in een mail van topman Panos Panay. Dat bericht is uitgelekt en onder ogen gekomen van Windows-watcher Paul Thurrott. Panay schrijft dat Microsoft "de volgende stap" moet nemen met focus op het maken van producten met gebruikerservaringen die bedrijfsbreed zijn afgestemd. Dit moet "het brede en levendige ecosysteem" van Microsoft inspireren, aldus de Windows-topman.

Inzicht door coronacrisis

Een deel van de aandacht wordt hierbij gericht op developers en hun 'experience' om voor Microsofts platformen software te ontwikkelen. Microsoft heeft naast Windows voor pc's en tablets als de Surface, ook Windows Server en Windows Azure in de cloud. Bij dat productaanbod komt volgens plan nog een aparte uitvoering van Windows 10 voor dubbelscherms tablets maar ook een eigen Android-uitvoering voor smartphones.

Volgens Panay heeft de COVID-19 pandemie ervoor gezorgd dat Microsoft weer beseft hoe belangrijk Windows is voor de bedrijfsactiviteiten. De nieuwe, samengevoegde divisie voor Microsofts ontwikkeling van zijn besturingssysteem heet Windows + Devices. Deze moet eindgebruikers een 'iconische gebruikerservaring' opleveren, zowel voor hedendaags werk als ook voor privédoeleinden. Eerstgenoemde is vanwege de coronacrisis veelal nog thuiswerk, terwijl laatstgenoemde door quarantaine een oppepper heeft gekregen in de vorm van bijvoorbeeld streaming en gaming.

Kern blijft bij cloud

De hernieuwde focus op Windows is volgens The Verge in wezen een erkenning dat de scheiding van twee jaar terug geen succes is gebleken. In maart 2018 heeft het bedrijf de activiteiten voor zijn besturingssysteem opgedeeld in kern en 'bovenlaag'. De kernontwikkeling van Windows ging naar het cloud- en AI-team, dat bij de Azure-divisie hoort, terwijl een nieuw opgezette groep zich ging bezighouden met 'gebruikerservaringen' zoals apps, het Start-menu en nieuwe functies bovenop de OS-kern. Nu worden de teams voor Windows' zogeheten fundamentals en voor developer experiences weer bij elkaar gevoegd. Ingenieurswerk voor de diepste kern van Windows blijft echter bij de Azure-divisie.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 11 augustus 2020 18:57

Een 'split' is een soort splitsing, zeg maar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.