Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft deinst terug voor thuiswerksurveillance

Microsoft herziet zijn plannen voor Microsoft 365 Productivity Score, wat door critici is geïnterpreteerd als surveillance van thuiswerkers. "We hebben de feedback gehoord, en vandaag reageren we door veranderingen aan te brengen in het product om privacy voor klanten te borgen." Rapportage op het niveau van individuele werknemers gaat eruit.
© Pixabay
Pixabay

Microsoft verlegt de focus van zijn tool voor het meten van productiviteit. In plaats van persoonlijke productiviteitsmeting gaat de Productivity Score van cloudplatform Microsoft 365 organisatiebreed gericht worden. Deze en andere wijzigingen volgen op flinke ophef over de privacy-implicaties, maar ook het gevaar van scheve, oneerlijke beoordelingen van werknemers. De angst bestond dat werkgevers het dashboard van het 365-cloudplatform verkeerd zouden kunnen begrijpen of verkeerd zouden kunnen gebruiken.

Gedetailleerd beeld

Het recente debuut van de Productivity Score toonde aan dat het daarmee mogelijk is om een gedetailleerd beeld te krijgen van hoe individuele werknemers gebruik maken van de software en services die Microsoft biedt. Deze granulariteit op persoonsniveau is weliswaar uit te schakelen door beheerders bij 365-gebruikende organisaties, maar dat nam de angst voor werkgevers als Big Brother niet weg.

In reactie komt Microsoft nu terug op de initiële opzet van zijn monitoringstool. "We hebben de feedback gehoord", schrijft topman Jared Spataro in een open brief. Het bedrijf voert wijzigingen door in dit product, waarbij de meest opvallende is het verwijderen van gebruikersnamen in de monitoring. Daarnaast wordt de gebruikersinterface aangepast om duidelijker te maken dat de Productivity Score een graadmeter is voor technologie-omarming door een organisatie, en niet voor individueel gebruikersgedrag.

Was niet de bedoeling

Microsoft heeft aanvankelijk benadrukt dat zijn nieuwe tool expliciet niet bedoeld is om persoonlijke productiviteit te meten. De telemetrie waarop de Productivity Score is gebaseerd, is juist bedoeld om organisaties inzichten te geven hoe ze hun ICT-inzet kunnen optimaliseren. Dit omvat bijvoorbeeld ook slechte verbindingen, suboptimale configuraties en ondermaatse hardware, zo schrijft The Register.

Ondertussen heeft Microsoft wel recent nieuwe patentaanvragen ingediend voor technologie om vergaderingen te beoordelen op factoren als lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen van deelnemers, plus factoren als kamertemperatuur en tijdstip. Hiervoor worden sensors, camera's en softwaretools ingezet. Bedrijfsoverleggen en andere bijeenkomsten kunnen door inzet van Microsofts 'Meeting Insight Computing System' dan algehele kwaliteitsscores krijgen, weet GeekWire te onthullen.

Microsoft toonde eerder de vergaande mogelijkheden van zijn Productivity Score:

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in