Innovatie & Strategie

Zakelijke software
Geld tellen

Mega-aanbesteding gemeentelijke software voorlopig van de baan

Leveranciers en klanten trappen op de handrem

© Shutterstock
6 december 2019

Leveranciers en klanten trappen op de handrem

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stopt een aanbesteding van GT Software omdat de risico’s te groot zijn. De bedoeling van het project was om met meer dan honderd deelnemende gemeenten software in te kopen tegen scherpe tarieven. De partijen gaan de plannen voor maart 2020 opnieuw tegen het licht houden.  

Meer dan honderd gemeenten hadden zich aangemeld, maar er was sprake van ‘een cumulatie van een aantal kritische kanttekeningen bij zowel deelnemers als leveranciers’, laat een VNG-woordvoerder weten. ‘Het risico is dat de doelstellingen van het project GT Software niet behaald kunnen worden.’

De gezamenlijke aanbesteding via een ‘software broker’ zou de zelfstandige aanbesteding van elke gemeente voorkomen en de verwachting was dat het gezamenlijk optrekken ook voor meer kennis en betere voorwaarden zou zorgen. Het strategisch beheer kan gezamenlijk uitgevoerd worden door het Servicecentrum Gemeenten (SCG), wat volgens de VNG een ‘aanzienlijke kostenreductie’ op zou leveren.

Doelstellingen

Het projectteam denkt dat er nog steeds goede kansen zijn om de doelstellingen te halen, dus voor maart komt er een herijking. ‘Hierbij zal uiteraard aandacht uitgaan naar de geïdentificeerde risico’s maar ook naar de geregeld geuite wens van gemeenten om zwaarder in te zetten op de ondersteuning van de rechtmatige verwerving van software’, schrijft VNG Realisatie. Als de herijking tot een nieuwe aanbesteding leidt, zullen gemeenten zich opnieuw moeten inschrijven.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.