Overslaan en naar de inhoud gaan

'ICT-kosten gemeenten stijgen naar nieuw hoogtepunt'

De ICT-uitgaven van gemeenten zitten al jaren in de lift en bereiken nu het nieuwe hoogtepunt van 84 euro per inwoner. Dat landelijk gemiddelde ligt flink hoger dan de voorgaande piek van 78 euro die in 2011 is bereikt. In de tussenliggende jaren zijn gemeentelijke ICT-kosten wat gedrukt, maar sinds 2015 is de stijgende lijn weer ingezet. Gemeenten worden steeds 'ICT intensiever', wat meer personeelskosten en meer softwarekosten geeft. Dit blijkt uit de ICT Benchmark Gemeenten 2019.
geld

“De stijgende ICT-kosten en personele bezetting zijn het gevolg van een toenemende focus op de toepassing van ICT in de dienstverlening van de lokale overheid”, verklaart Anton van der Gaag, adviseur bij M&I/Partners wat de ICT-kostenbenchmark onder 35 gemeenten heeft uitgevoerd. Het nu gemeten nieuwe kostengemiddelde van 84 euro is het hoogste punt sinds 2004. In 2005 is een piek van 73 euro bereikt waarna de kosten enkele jaren zijn gedrukt, met een lichte piek in 2007. Vervolgens is vanaf 2008 de stijging ingezet die in 2011 het record van 78 euro heeft bereikt.

Grote en kleine gemeenten het meest

Sinds 2011 zijn de ICT-kosten van gemeenten eerst gedaald en vervolgens rond de 73 euro blijven schommelen. Met ingang van 2015 is de stijgende lijn weer ingezet, die nu resulteert in het nieuwe record van 84 euro gemiddeld per inwoner. Grotere gemeenten, met meer dan 100.000 inwoners, zijn gemiddeld 89 euro per peroon kwijt zijn aan ICT. Kleinere gemeenten zijn van 76 euro vorig jaar nu 'gegroeid' naar 84 euro. Middelgrote gemeenten, met inwoneraantallen tussen de 60.000 en 100.000 burgers, besteden met 78 euro per inwoner relatief het minst aan ICT. Deze trend bij de middenmoot is al enkele jaren zichtbaar, merkt consultancy M&I/Partners op.

De toenemende digitalisering bij en van gemeenten is de hoofdoorzaak van de ICT-kostenstijging. Daarbij gaat het niet slechts om automatisering en digitalisering van bestaande processen en activiteiten, maar ook om het ontwerpen van gemeentelijke taken op basis van ICT. Dit in plaats van taken alleen maar te ondersteunen met ICT.

Groter deel van de begroting

Hierdoor gaat een steeds groter deel van de gemeentelijke begroting naar ICT. Momenteel geven gemeenten al 2,8 procent van hun begroting uit aan ICT. In 2010 was dit nog 1,9 procent. Binnen de ICT-uitgaven zijn en blijven personeel en software de hoogste kostenposten: samen zijn ze verantwoordelijk voor 82 procent van het totaal. In 2005 was dat nog 69 procent. Het restant van het ICT-budget wordt besteed aan infrastructuur.

Gemiddelde ICT-kosten gemeenten per inwoner

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in