Beheer

Zakelijke software
Belastingdienst Apeldoorn

Medewerkers Belastingdienst snoeihard over eigen ICT

 ‘Het is grote puinhoop’

Rekencentrum Belastingdienst Apeldoorn © CC0 - Wikicommons Apdency
5 december 2019

 ‘Het is grote puinhoop’

Belastingdienst-ambtenaren zijn zeer ontevreden over de ICT-systemen waarmee zij werken en willen drastische vernieuwing . Dat valt te lezen in het rapport ‘Hoor de klok luiden’ dat deze week aan staatssecretaris van Financiën Menno Snel is overhandigd.

935 Rijksambtenaren waaronder 729 Belastingdienstmedewerkers vulden de FNV-vragenlijst in over 'werkklimaat'. Het onderzoek onder eigen werknemers werd opgestart na een campagne van Snel waarin hij medewerkers van de Belastingdienst nadrukkelijk vroeg wat zij kunnen veranderen aan de cultuur bij de Belastingdienst.

Uit het rapport blijkt onder meer dat medewerkers erg ontevreden zijn over de ICT-faciliteiten waarmee ze moeten werken. In hun antwoorden schrijven medewerkers onder meer dat er drastisch vernieuwing nodig op ICT-gebied en dat het ‘een grote puinhoop is’. In de aanbevelingen vragen medewerkers onder meer om enorme investeringen in automatisering, zodat zij hun werk beter kunnen doen.

Daarnaast melden de ambtenaren dat burgers niet in de gaten hebben dat ambtenaren heel erg hun best doen met de middelen die ze tot beschikking hebben. "De ICT moet drastisch vernieuwd worden en medewerkers moeten kans krijgen op doorstroming naar een hogere functie”, aldus een respondent.

Goed functionerende systemen

De ambtenaren gaven in de enquête daarnaast aan wat er nodig is om weer trots te kunnen zijn op het werk. De wensen die daarbij werden genoemd gaan behalve over gezelligere werkplekken ook over goed functionerende en met elkaar communicerende ICT-systemen.

Staatssecretaris Snel sprak tegenover FNV waardering uit voor het onderzoek. Hij noemde de aanbevelingen van het rapport zeer welkom. De uitkomsten van het rapport worden meegenomen in de vernieuwing van de Belastingdienst.

Het rapport is te lezen op de website van FNV.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
4
Reacties
Berend 03 april 2020 19:09

Dat komt omdat tegenwoordig alles Scrum gedaan wordt. Je krijgt op die manier rommelsoftware zonder duidelijke architectuur.

Atilla Vigh 07 december 2019 06:47

Ik denk dat in een organisatie als de belastingdienst aan beide kanten (zowel de ICT-ers als het zitten management) een probleem heeft. Over de ICT zelf kan ik niet echt iets roepen, dan zou ik hem eerst moeten zien. Ik heb er wel een beeld van. Maar hoe je het ook wend of keert, als twee partijen binnen de overheid nu de openbaarheid opzoeken dat het niet goed gaat kan nooit goed zijn. Overigens juich ik het wel toe dat het naar buitenkomt. Overheidsorganisaties hebben sterk de neiging om zaken binnenskamers te houden. Dan weet je zeker dat er niets gaat veranderen. Waar we nu wel voor moeten uitkijken is dat het niet als een rode lap op een stoer effect gaat krijgen. Er worden een paar managers de laan uitgestuurd, we huren voor weer een externe bedrijf in die de zaak gaat analyseren en gaan weer vrolijk verder dan we waren. Er zijn binnen de gehele overheid voldoende mensen die wel iets meer weten dan hun neus lang is. Laat een collegiale toetsing doen, maar wel vrij van de uitkomst. Dus als de uitkomt echt heel slecht is, dan zij dat zo. Vervolgens ook een realistische benadering van de oplossingsalternatieven. Een ding kan wel aangeven, is dat de politiek zich hier niet mee moet gaan bemoeien. Zij gaan over het "wat" niet over het "hoe". Ze vragen een goed werkende belastingdienst, dat vereist inhoudelijk kennis op de gebieden organisatiekunde en ICT en dat is een vak.

Ronald kunenborg 06 december 2019 20:59

Als je als FNV zo'n rapport neerlegt sta je niet sterk. Ik zou een gemiddelde scholier een zes geven voor de moeite. Waarom? Ten eerste geen helder overzicht maar vooral veel kreten. Vragen zijn soms combi-vragen waardoor niet duidelijk is wat het antwoord op slaat (best wel wat mensen kunnen niet vertellen over hun werk bij de belastingdienst omdat dat onverstandig zou zijn in hun functie, niet omdat ze niet trots zijn, maar zo wordt dat nu wel geïnterpreteerd).

Verder zie ik in de enquête niks staan over ICT - heb ik iets gemist, beste redactie? Of was het een enkele opmerking ergens halverwege de pagina?

mark111 06 december 2019 19:30

Ik denk dat minder uitzonderingen oftewel allerlei gelul regels er als eerste uit moeten!!

een systeem bouwen waar jaar na jaar uitzondering op uitzondering in moet sterft door overmacht en zinloosheid!!
dus terug naar duidelijk overzichtelijk en beperkt, maar ja das wel weg voor veel ambtenaren, de uitkomst is dus voorspelbaar!!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.