Overslaan en naar de inhoud gaan

Mac Pro-productie blijft in VS

Verplaatsing van Mac-fabricage naar China is niet aan de orde, voor de 2019-uitvoering van Apple's Pro-werkstation. Het Amerikaanse bedrijf verklaart dat het zijn nieuwe, krachtige Mac Pro in Austin (Texas) produceert. De productie van de machine die in juni is onthuld, komt binnenkort op gang. Ondertussen speelt de handelsoorlog tussen de VS en China een invloedrijke rol, ook voor landen als India.
Apple fabriek VS
© Apple
Apple

Apple stelt in zijn persverklaring over de Texaanse productie van de Mac Pro dat dit onderdeel is van zijn toewijding aan Amerikaanse economische groei. "De nieuwe Mac Pro omvat componenten die zijn ontworpen, ontwikkeld en gefabriceerd door meer dan een dozijn Amerikaanse bedrijven voor distributie aan Amerikaanse klanten", aldus Apple.

Amerikaanse keten

De vorige generatie van de Mac Pro werd officieel ook in de VS geproduceerd, sinds 2013. Daarbij bleek er echter meer sprake te zijn van assemblage en niet van volledige productie. In de fabriek te Texas werden componenten samengevoegd die elders waren gemaakt. Voor het geheel opnieuw ontworpen Mac-workstation lijkt dit dus niet het geval te zijn, of in ieder geval minder.

"De waarde van Amerikaans geproduceerde componenten in de nieuwe Mac Pro is tweeënhalf keer zo groot als die in Apple's voorgaande generatie Mac Pro." Apple maakt gewag van toeleveranciers uit de Amerikaanse staten Arizona, Maine, New Mexico, New York, Oregon, Pennsylvania, Texas en Vermont. De Mac-maker noemt daarbij nog specifiek Intersil en ON Semiconductor.

Cook: dank aan Trump

De Amerikaanse fabricage van de Mac Pro is volgens Apple mogelijk dankzij een overheidsuitzondering op bepaalde noodzakelijke componenten. CEO Tim Cook preekt in de persverklaring zijn dank uit aan de regering van president Donald Trump. Het zou hierbij gaan om ontziening van de importtarieven die Trump heft op goederen uit China, meldt onder meer CNBC. Apple zelf specificeert dit niet, maar heeft eerder wel deze heffingen aangekaart bij de Amerikaanse president. Dit nadat Trump op Twitter had gesteld dat een uitzondering alleen zou kunnen als Apple producten in de VS laat produceren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in