Overslaan en naar de inhoud gaan

Low code in Nederland bovengemiddeld vaak ingezet voor Covid-19-apps

Low code werd in Nederland tijdens de pandemie bovengemiddeld vaak ingezet voor de ontwikkeling van Covid-19-gerelateerde apps. Maar liefst 35% van de organisaties gebruikte daar in het afgelopen jaar low code voor, tegenover 19% van de organisaties wereldwijd. Dat blijkt uit onderzoek van Mendix. Ook werd low code hier relatief vaak gebruikt voor het automatiseren van processen.
bouwsteen
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Lowcode-leverancier Mendix ondervroeg voor zijn rapport 'The State of Low-Code 2021: A Look Back, The Light Ahead' ruim 2.000 IT-professionals en -leiders in Europese landen als Nederland, België en Duitsland, en in de Verenigde Staten en China. Uit de antwoorden blijkt onder meer dat veel bedrijven meer noodzaak voelen om software te ontwikkelen en sneller te digitaliseren. Wereldwijd is dat 45% van de respondenten, in Nederland zelfs 70%. 73% van de Nederlandse organisaties wil de komende twee jaar bovendien het tempo voor softwareontwikkeling opvoeren. Mendix verwacht dat dit betekent dat de behoefte aan low code groter wordt.

De adoptie van low code is tijdens de pandemie al gegroeid, blijkt uit het rapport. 70% van de respondenten in Nederland stelt dat Covid-19 de adoptie van low code gestimuleerd heeft. Niet alleen werd de techniek hier bovengemiddeld vaak gebruikt om Covid-19-gerelateerde apps te ontwikkelen, ook werd low code ingezet om bijvoorbeeld processen te automatiseren met robotic process automation (RPA). In Nederland gaf 30% van de respondenten aan dat low code hiervoor gebruikt werd, tegenover nog geen 20% in andere landen. Een kwart van de respondenten gaf verder aan dat ze low code in hebben gezet om e-commerce-oplossingen te ontwikkelen, terwijl dat in de VS voor slechts 16% geldt. 

Low code werd in Nederland verder vaak gebruikt om legacy-systemen te vervangen of te transformeren (77%). Bij 39% heeft de techniek geholpen de kosten voor softwareontwikkeling te verlagen en de ontwikkeling van software te versnellen, aldus het onderzoek. 

Samenwerking tussen IT en business

Low code biedt volgens velen het voordeel dat ook mensen met weinig IT-kennis een app kunnen ontwikkelen, de zogeheten citizen developers. Uit het onderzoek van Mendix blijkt inderdaad dat business-afdelingen aan lowcode-projecten hebben gewerkt, maar de hulp van IT blijkt vaak nog wel nodig. 64% van de Nederlandse respondenten geeft namelijk aan dat hun lowcode-projecten een samenwerking zijn tussen IT en business.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in