Beheer

Windows
Windows 11 appstore

Linux-laag voor Windows 11 voortaan via appstore

Windows Subsystem for Linux losgekoppeld van Windows-updates.

© Microsoft
12 oktober 2021

Windows Subsystem for Linux losgekoppeld van Windows-updates.

Microsoft brengt zijn Linux-laag voor Windows 11 uit als app in zijn appstore. Daarmee kan de ontwikkeling van het Windows Subsystem for Linux (WSL) voortaan een stuk sneller gaan. Updaten van Windows is dan dus niet nodig om de ingebouwde Linux-mogelijkheden te updaten, prijst Microsoft de loskoppeling van Windows Update aan.

De preview die nu beschikbaar is in de Microsoft Store is exact dezelfde WSL-release die al beschikbaar is, meldt Microsoft in een blogpost. De enige verandering in deze preview is waar WSL wordt geïnstalleerd en van waar het wordt bijgewerkt. Program manager Craig Loewen legt uit dat nieuwe features hierdoor veel sneller beschikbaar kunnen komen voor gebruikers, zoals softwareontwikkelaars en IT-beheerders. Met ingang van Windows 11 stapt Microsoft af van het halfjaarlijkse updatetempo voor zijn pc- en tabletbesturingssysteem.

WSL-updates

"Dus zodra nieuwe features zoals ondersteuning voor GUI-apps, GPU compute, en het mounten van drives met een Linux-bestandssysteem ontwikkeld, getest en klaar voor release zijn krijgen je er gelijk toegang toe op je machine zodat dat je je hele Windows-besturingssysteem hoeft te updaten", blogt de Microsoft-manager. Ook is het niet nodig om bèta-releases van Windows, de zogeheten Insider preview builds, te installeren.

De drie door Loewen genoemde voorbeelden van nieuwe functionaliteit zijn al verwerkt in WSL, zoals die nu ook in de Microsoft Store staat. Daarnaast is de gebruikte Linux-kernel bijgewerkt naar versie 5.10.60.1 en zijn er nog enkele andere verbeteringen doorgevoerd. Installatie van WSL via de appstore is makkelijker, hoewel het niet voor gewone consumenten is bedoeld. Gebruikers moeten Windows 11 draaien, vanaf build 22000, en ze moeten met een PowerShell-commando zorgen dat het optionele Windows-component 'Virtual Machine Platform' ingeschakeld is.

Wisselen

Gebruikers die WSL al hebben geïnstalleerd, kunnen de appstore-uitvoering naast die al aanwezige uitvoering installeren. De store-uitvoering krijgt dan wel altijd 'voorrang'. Na installatie kunnen gebruikers zelf een Linux-distributie naar keuze selecteren. Deïnstalleren en terugkeren naar de Windows-gebonden uitvoering van WSL is ook mogelijk.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.