Overslaan en naar de inhoud gaan

Linux draait ook op Apple's M1 Ultra

De ontwikkeling van Linux om ook direct gebruik op de ARM-hardware van Apple's Mac-computers mogelijk te maken, begint vruchten af te werpen. De ontwikkelaars van Asahi Linux hebben een alfaversie uitgebracht van hun Linux-distributie, die ook draait op de Mac Studio met daarin de M1 Ultra-chip.
Apple Mac Studio Ultra, M1 Ultra
© Apple
Apple

Asahi Linux, wat is gebaseerd op de Arch-distributie van dat opensource-OS, is nu te downloaden als alfaversie. Die zeer vroege release is al wel op een flink aantal punten functioneel, meldt Ars Technica. Een "indrukwekkende lijst aan hardware werkt al", inclusief Wi-Fi en USB2.0 via de Thunderbolt-poorten. USB 3.0 werkt alleen op ARM-Macs met de klassieke USB-A aansluitingen, maar de Asahi-ontwikkelaars zeggen dat USB3.0 via Thunderbolt binnenkort komt. Toevoeging van eind afgelopen week is volledig gebruik van de M1 Ultra-chip, die is gedebuteerd in het topmodel van de nieuwe Mac Studio.

Snel genoeg

In de nu beschikbare alfa-release ontbreken nog wel diverse zaken, zoals ondersteuning voor DisplayPort, Bluetooth, slaapmodus voor het systeem, en GPU-versnelling. De in Apple's M1-chips ingebouwde mutlicore grafische chip (GPU) valt dus niet te benutten voor versnelde afhandeling van bepaalde taken, inclusief grafische weergave van Linux' GUI (graphical user interface). De Asahi-ontwikkelaars merken echter op dat de M1 snel genoeg is om toch vlot gebruik te faciliteren van de Linux-desktop in software-only renderingmodus.

Het benodigde ontwikkelwerk om Linux vollediger gebruik te laten maken van de relatief nieuwe Apple-hardware zal nog wel wat tijd in beslag nemen. In de wiki van Asahi Linux op ontwikkelplatform GitHub stellen de ontwikkelaars dat het nog wel een jaar, of misschien twee, kan duren voordat Asahi Linux 'klaar' is.

Linux, VM's en Windows

Het gebruik van Linux wordt door Apple officieel alleen gefaciliteerd als virtuele machines (VM's), draaiend bovenop macOS. De Mac-maker heeft dat virtuele gebruik ook getoond bij de onthulling van zijn zelfontworpen ARM-chips voor laptops en desktops. Het gaat daarbij dan om de uitvoering van Linux voor ARM-chips. Diverse ontwikkelaars en Linux-distributies hebben zich al gestort op de krachtige en energiezuinige Mac-chips om het opensourcebesturingssysteem direct (native) op die hardware te laten draaien.

Gebruik van Windows op ARM-Macs is nog verder beperkt. Officieel is de ARM-uitvoering van Microsofts besturingssysteem namelijk alleen beschikbaar voor hardwaremakers. Dit als gevolg van Microsofts beleid voor licentiëring van zijn ARM-OS. Naar verluidt zou de Windows-maker gebonden zijn aan een exclusiviteitsovereenkomst met ARM-partner Qualcomm. Proefversies (zogeheten Insider-builds) van Windows voor ARM-chips zijn wel gevirtualiseerd te gebruiken op ARM-Macs, maar die VM's genieten dan geen ondersteuning. Voor officieel gebruik in productie-omgevingen kan dat een belemmering zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in