Overslaan en naar de inhoud gaan

Parallels maakt virtueel Windows 11 op Mac mogelijk

Parallels heeft versie 17 van zijn desktopvirtualisatiesoftware uitgebracht en die maakt het mogelijk om Windows 11 op macOS te draaien. Zo kunnen macOS-gebruikers de testversie van Windows 11 al op hun laptop of desktop uitproberen, zij het met wat beperkingen.
Windows 11
© Microsoft
Microsoft

Windows 11 op de Mac

Het belangrijkste aandachtspunt is dat Macs met de door Apple ontwikkelde M1-processor niet het reguliere Windows kunnen draaien. Zogeheten ARM-Macs zijn voor virtualisatie beperkt tot de ARM-uitvoering van Windows. Die variant van het veelgebruikte Microsoft-platform biedt een minder goede gebruikservaring dan de x64- en x86-uitvoeringen van Windows. Dit reguliere Windows werkt nog niet op Macs met een M1-processor. Met een oudere Mac(Book) die draait op een Intel-processor, zijn er via Parallels-software meer manieren om Windows gevirtualiseerd te draaien.

Zo kunnen Macs met een Intel-processor via het nieuwe Parallels 17 de testversie van Windows 11 draaien als VM (virtual machine). Dat is interessant voor ontwikkelaars van Windows-software die ook een Mac hebben, of voor Mac-gebruikers die graag de volgende Windows-versie willen uitproberen. Parallels 17 is ook geschikt voor het nieuwe macOS 12 (genaamd Monterey), wat bestaat in een uitvoering voor Intel-chips en een uitvoering voor M1-chips (die onder de naam Apple Silicon vallen). Vooralsnog is Windows 11 nog niet uit voor apparaten met ARM-processors. De ARM-uitvoering van Windows 10 is officieel alleen beschikbaar voor computerproducenten (zogeheten OEM's).

Betere prestaties

De sprong van Parallels 16 naar 17 brengt meer vernieuwingen met zich mee, schrijft onder meer The Verge. De nieuwe versie van de virtualisatiesoftware is een universele app, wat het leven van IT-afdelingen makkelijker moet maken. Ook zegt Parallels dat gebruikers van een Mac met M1-processor voortaan gebruik kunnen maken van Windows Secure Boot en Bitlocker. Dit is mogelijk dankzij een virtuele TPM-beveiligingschip (trusted platform module). Daarnaast moet een virtuele Windows 10-versie binnen macOS tot 33% sneller opstarten, tot 25% betere 2D-graphics bieden en tot zes keer betere OpenGL-prestaties bieden.

De Parallels-virtualisatiesoftware is te gebruiken via een jaarabonnement dat begint bij 80 dollar per jaar. Wie al een oudere Parallels-versie gebruikt, kan voor 50 dollar upgraden naar versie 17. Microsoft brengt de definitieve release van Windows 11 dit najaar uit, voor pc's die aan de systeemvereisten voldoen. De nu beschikbare testversie is ook op bestaande Windows 10-machines te gebruiken, die straks mogelijk onder de minimumvereisten komen te vallen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in