Overslaan en naar de inhoud gaan

Linus Torvalds maakt zich zorgen over Linux

De ontwikkeling van de 5.10 release van de Linux-kernel dreigt in de problemen te raken. Met de feestdagen in aantocht vreest Torvalds in 'uncomfortable territory' terecht te komen.
Torvalds
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Tegen de tijd dat we aan release candidate 5 (rc5) zitten, zouden we moeten zien dat zaken kalmeren en krimpen, zegt Torvalds in zijn meest recente wekelijkse kernel-post. Maar de 5.10 release candidates blijven heel koppig behoorlijk groot, concludeert hij. Er zijn geen dingen in het bijzonder die hem nerveus maken. Hij hoopt dat de zaken alsnog kalmeren, maar anders komt de ontwikkeling van de release in een lastig parket, zeker gezien de aankomende feestdagen.

Het doel van Torvalds is een nieuwe versie steeds klaar te hebben na 8 release candidates, analyseert The Register de zorgen van Torvalds. Volgt hij dit schema, dan zou de volledige release in de week voor Kerstmis klaar zijn. Vervolgens is een periode van twee weken nodig om een 'merge' te doen. Die periode zou dan vallen tussen Kerst en Oudjaar, niet het moment dat iedereen aan het werk is.

Meer roet in het eten

Bovendien is er ook nog de periode rond Thanksgiving in de Verenigde Staten, ook doorgaans niet de meest productieve tijd. Daardoor kan het werk aan de komende release candidates weleens verdere vertraging oplopen, waarna de Kerstperiode de ontwikkeling nog verder gaat vertragen.

Versie 5.10 is een Long Term Support (LTS) release die in ieder geval twee jaar en misschien wel zes jaar ondersteuning krijgt. Doorgaans kijken beheerders met extra belangstelling uit naar zo'n LTS. Verder uitstel doordat meer rc's nodig zijn, verstoort de update ritmiek. De laatste versie van het jaar komt meestal half december uit of hooguit op 20 december. "Dus ga door en test!', moedigt Torvalds de ontwikkelaars aan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in