Overslaan en naar de inhoud gaan

Linus Torvalds belooft beter gedrag

Linux heeft een nieuwe release candidate voor de volgende grote release gekregen én verliest tijdelijk de medewerking van Linus Torvalds. De oorspronkelijke maker van het opensourcebesturingssysteem biecht op dat hij niet goed met emoties omgaat. Hij schrijft in een open verklaring dat hij ondoordacht en misplaatst fel heeft gereageerd op anderen. “In mijn streven naar een betere patch leek dit logisch voor mij.”
Linus
© Linus Torvalds
Linus Torvalds

“Ik wil mijn excuses aanbieden aan de mensen die door mijn persoonlijke gedrag zijn gekwetst en mogelijk zijn weggejaagd van kernel-ontwikkelwerk.” Torvalds omschrijft zijn eigen gedrag als onprofessioneel. “Ik weet nu dat dit niet ok is en het spijt me oprecht”, meldt hij in zijn bericht aan de kernel-mailinglijst.

Géén burn-out

De grondlegger en toezichthouder van Linux geeft aan dat hij zijn gedrag moet veranderen en neemt hiervoor tijd ‘vrij’ van zijn schepping. “Dit is niet één of andere ‘Ik heb een burn-out en ik moet echt weg’ pauze”, verklaart Torvalds nog. Hij is zeker niet afgeknapt op het bijhouden van de Linux-kernelcode.

Integendeel zelfs: “Ik wil heel graag blijven dit project blijven doen waar ik al bijna dertig jaar aan werk”. Hij verwijst naar een eerdere periode waarin hij zijn Linux-werk tijdelijk heeft verlaten, om toen code-ontwikkeltool Git te maken.

Ditmaal is de time-out echter niet voor een technisch project, maar voor een menselijk project: werken aan zichzelf. “Ik moet een pauze nemen om hulp te krijgen hoe ik me anders kan gedragen.”

In de spiegel kijken

Hierbij kijkt Torvalds toch ook naar technische zaken om zijn zelfhulpplan te steunen: hoe hij bepaalde issues met zijn tooling en workflow kan fixen. Sommige zaken in zijn onprofessionele gedrag kunnen neerkomen op een kwestie van tooling, geeft de ontwikkelaar aan. “Misschien kan ik een e-mailfilter instellen zodat wanneer ik een mail met scheldwoorden verstuur, die gewoon niet uitgaat.”

De techneut zoekt zijn heil echter expliciet niet in alleen automatisering. “Ik ben een grote gelover in tools, en sommige problemen kunnen daarmee in de toekomst worden aangepakt.” Dit geldt niet voor alle problemen met zijn gedrag, benadrukt Torvalds. “Ik weet wanneer ik mezelf echt aankijk in de spiegel dat het dan duidelijk is dat dat [tooling en workflow - red.] niet de enige verandering is die moet plaatsvinden.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in