Loopbaan

Carriere
Developer

Lichte afname van WW-uitkeringen voor ICT'ers

Wel flinke toename ten opzichte van 2020.

© Shutterstock wutzkohphoto
18 maart 2021

Wel flinke toename ten opzichte van 2020.

Het aantal WW-uitkeringen voor ICT"ers is tussen januari en februari licht afgenomen. In totaal liepen er in februari 5.809 uitkeringen voor deze beroepsgroep, 1,8% minder dan een maand eerder. Ten opzichte van 2020 is echter wel sprake van een flinke stijging: in totaal lopen er nu 7,6% meer uitkeringen dan een jaar eerder. Dat levert ICT-beroepen de achtste plek op in de top 10 van de grootste stijgingen in lopende uitkeringen. 

De stijging in de WW ten opzichte van een jaar eerder lijkt met name te verklaren door de ICT'ers die vorig jaar hun baan zijn verloren. De instroom in de WW lag in de eerste twee maanden van 2021 namelijk lager dan in dezelfde periode een jaar eerder en de uitstroom juist hoger. In totaal werden in januari en februari 1.226 uitkeringen toegewezen aan IT'ers, 14,4% minder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het UWV

Tot nu toe zijn in 2021 1.537 WW-uitkeringen ook weer beëindigd, 15,4% meer dan in de eerste twee maanden van 2020. Een deel daarvan - 451 stuks - werd beëindigd vanwege werkhervatting. Dat zijn er 50 meer dan een jaar eerder. Een iets groter deel, namelijk 556 uitkeringen, werd beëindigd omdat de maximale duur is bereikt. Dat is vrijwel hetzelfde aantal als in 2020, toen in de eerste twee maanden 553 uitkeringen om die reden werden stopgezet. 

Dalende trend

Hoewel ICT-beroepen in de top 10 staan wat betreft de stijging in WW-uitkeringen ten opzichte van vorig jaar, is er wel sprake van een dalende trend. De instroom in februari was namelijk lager dan in januari: in totaal werden er in die maand 523 nieuwe uitkeringen toegekend, tegenover 703 in januari. En ook het aantal lopende uitkeringen is dus iets lager dan in januari dit jaar.

Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV, liet zich in januari al positief uit over de situatie op de IT-arbeidsmarkt. "ICT’ers liggen goed in de markt en veel van hen vinden bij verlies van hun baan ongetwijfeld weer een nieuwe baan zonder een beroep te hoeven doen op een uitkering. De arbeidsmarkt is nog steeds krap voor ICT’ers, zeker voor de hoger opgeleiden. Er liggen op zich genoeg kansen."

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.