Overslaan en naar de inhoud gaan

Lichte afname van WW-uitkeringen voor ICT'ers

Het aantal WW-uitkeringen voor ICT"ers is tussen januari en februari licht afgenomen. In totaal liepen er in februari 5.809 uitkeringen voor deze beroepsgroep, 1,8% minder dan een maand eerder. Ten opzichte van 2020 is echter wel sprake van een flinke stijging: in totaal lopen er nu 7,6% meer uitkeringen dan een jaar eerder. Dat levert ICT-beroepen de achtste plek op in de top 10 van de grootste stijgingen in lopende uitkeringen.
Developer toetsenbord
© Shutterstock
Shutterstock

De stijging in de WW ten opzichte van een jaar eerder lijkt met name te verklaren door de ICT'ers die vorig jaar hun baan zijn verloren. De instroom in de WW lag in de eerste twee maanden van 2021 namelijk lager dan in dezelfde periode een jaar eerder en de uitstroom juist hoger. In totaal werden in januari en februari 1.226 uitkeringen toegewezen aan IT'ers, 14,4% minder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het UWV.

Tot nu toe zijn in 2021 1.537 WW-uitkeringen ook weer beëindigd, 15,4% meer dan in de eerste twee maanden van 2020. Een deel daarvan - 451 stuks - werd beëindigd vanwege werkhervatting. Dat zijn er 50 meer dan een jaar eerder. Een iets groter deel, namelijk 556 uitkeringen, werd beëindigd omdat de maximale duur is bereikt. Dat is vrijwel hetzelfde aantal als in 2020, toen in de eerste twee maanden 553 uitkeringen om die reden werden stopgezet. 

Dalende trend

Hoewel ICT-beroepen in de top 10 staan wat betreft de stijging in WW-uitkeringen ten opzichte van vorig jaar, is er wel sprake van een dalende trend. De instroom in februari was namelijk lager dan in januari: in totaal werden er in die maand 523 nieuwe uitkeringen toegekend, tegenover 703 in januari. En ook het aantal lopende uitkeringen is dus iets lager dan in januari dit jaar.

Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV, liet zich in januari al positief uit over de situatie op de IT-arbeidsmarkt. "ICT’ers liggen goed in de markt en veel van hen vinden bij verlies van hun baan ongetwijfeld weer een nieuwe baan zonder een beroep te hoeven doen op een uitkering. De arbeidsmarkt is nog steeds krap voor ICT’ers, zeker voor de hoger opgeleiden. Er liggen op zich genoeg kansen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in