Innovatie & Strategie

Cloud
LibreOffice Online

LibreOffice Online lonkt naar ISP’s en hosters met publieke release

LibreOffice is nu in clouduitvoering beschikbaar voor bedrijven om deze kantoorsoftware zelf te hosten.

© Kopano
12 april 2018

LibreOffice is nu in clouduitvoering beschikbaar voor bedrijven om deze kantoorsoftware zelf te hosten.

Het Nederlandse open source bedrijf Kopano (voorheen Zarafa) brengt nu de eerste LibreOffice Online (LOO) packages uit voor publieke beschikbaarheid. Deze software is door Kopano ontwikkeld op basis van de LibreOffice-code en wordt al aangeboden als webapp voor gebruikers van deze Delftse groupware-aanbieder. De packages zijn nog niet kant-en-klaar voor eindgebruikers.

“LibreOffice Online is geen opzichzelfstaande applicatie, maar een technologie voor de publieke cloud van ISP's, of de private cloud van grote organisaties”, legt Kopano uit in zijn persbericht. Voor bruikbaarheid is het nog nodig om de cloudsoftware te integreren met opslagmogelijkheden en authenticatie. Kopano doet dit zelf voor de commerciële versie die onderdeel is van zijn Documents-aanbod.

Eigen office-SaaS

Het bedrijf biedt ondersteuning voor die betaalde versie. Daarnaast staat de zogeheten community versie, die is voorzien van een waarschuwing dat deze zonder ondersteuning wordt aangeboden. Internetproviders, cloudaanbieders en andere organisaties kunnen de nu vrijgegeven software zelf koppelen aan de benodigde diensten voor bestandstoegang en authenticatie. Daarmee kunnen ze LibreOffice dan zelf als webapp gebruiken of aanbieden.

De LOO-packages zijn volledig compatibel met de reguliere desktopuitvoering van LibreOffice, die wereldwijd her en der in gebruik is. Grote gebruikers zijn de Franse overheid, het Italiaanse ministerie van Defensie, en op termijn de gemeente Barcelona. Een bekende gebruiker die LibreOffice weer verlaat, is de gemeente München.

Diverse Linux-distro’s

De publieke release van de LOO-packages wordt door Kopano aangekondigd voor verschillende Linux-distributies. Belangstellende ISP’s, hosters en anderen zijn hierdoor dus niet gebonden aan een specifieke distro van Linux. In de repository staan nu Debian 9.0, 8.0 en Ubuntu 16.04. Kopano meldt dat het de diverse packages voor de diverse distro’s goed kan onderhouden doordat het de software heeft ontwikkeld binnen zijn Open Build Service-omgeving.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.