Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows wint van Linux in München

De Duitse stad München wil na jaren van controverse terugkeren naar Windows. Een bestuurscommissie stemt voor afstappen van Linux, wat in 2020 moet gaan gebeuren. Een volledige stemronde volgt later deze maand.
LiMux mascotte
© LiMux
LiMux

Het Linux-avontuur van de grote gemeente lijkt voorbij. Het stadsbestuur heeft in commissie gestemd vóór hermigratie: van de zelfopgebouwde Linux-distributie terug naar Windows. Dit is besloten door de bestuurscommissie voor administratie en personeelszaken. De sociaal-democraten en conservatieven in die commissie hebben besloten dat alle resterende Linux-systemen over moeten naar Windows 10, meldt The Register.

Jaren getouwtrek

De terugkeer van München naar Windows is officieel nog niet helemaal genomen. Het volledige stadsbestuur buigt zich namelijk op 23 november over deze kwestie. De verwachting is echter niet dat er dan nog tegen het Microsoft-besturingssysteem wordt gestemd. In februari dit jaar heeft de gemeenteraad al gestemd tégen Linux en vóór een migratieplan.

De beweging terug naar Windows volgt op jaren aan gesteggel over gebruiks(on)gemak, bestands(in)compatibiliteit, en ook kosten zoals de TCO (total cost of ownership) en de ROI (return on investment) van de hele, eigen Linux-omgeving. Het dreigt hoe dan ook een flinke klap te zijn voor de Linux-distributie LiMux, ontwikkeld voor de ambitieuze open source-plannen die München al in 2003 heeft ontplooid.

Microsoft-support

Aanleiding toen was het aankomende vervallen van Microsofts support voor Windows NT 4, dat toen nog flink in gebruik was bij de Duitse gemeente. De kosten van een Microsoft-migratie werden als hoog gezien, met daarbij nog zorgen over vendor lock-in en een toekomstige volgende versiemigratie.

Algeheel overstappen op open source werd als een goedkopere en ook vrije optie gezien. Linux zou Windows vervangen, op zowel desktops als ook servers. Kantoorpakket OpenOffice zou de plaats innemen van Microsoft Office, hoewel het open source productiviteitspakket later is vervangen door LibreOffice. Dit vanwege gebrek aan ontwikkeling en support door OpenOffice, dat in handen was gekomen van Oracle.

MEER AG CONNECT?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in