Innovatie & Strategie

IT beheer
LiMux tux

Windows wint van Linux in München

Linux-voorbeeldgemeente München wil terug naar Windows, in 2020. Hoewel er nog een stemronde komt.

tux voor LiMux © LiMux
14 november 2017

Linux-voorbeeldgemeente München wil terug naar Windows, in 2020. Hoewel er nog een stemronde komt.

De Duitse stad München wil na jaren van controverse terugkeren naar Windows. Een bestuurscommissie stemt voor afstappen van Linux, wat in 2020 moet gaan gebeuren. Een volledige stemronde volgt later deze maand.

Het Linux-avontuur van de grote gemeente lijkt voorbij. Het stadsbestuur heeft in commissie gestemd vóór hermigratie: van de zelfopgebouwde Linux-distributie terug naar Windows. Dit is besloten door de bestuurscommissie voor administratie en personeelszaken. De sociaal-democraten en conservatieven in die commissie hebben besloten dat alle resterende Linux-systemen over moeten naar Windows 10, meldt The Register.

Jaren getouwtrek

De terugkeer van München naar Windows is officieel nog niet helemaal genomen. Het volledige stadsbestuur buigt zich namelijk op 23 november over deze kwestie. De verwachting is echter niet dat er dan nog tegen het Microsoft-besturingssysteem wordt gestemd. In februari dit jaar heeft de gemeenteraad al gestemd tégen Linux en vóór een migratieplan.

De beweging terug naar Windows volgt op jaren aan gesteggel over gebruiks(on)gemak, bestands(in)compatibiliteit, en ook kosten zoals de TCO (total cost of ownership) en de ROI (return on investment) van de hele, eigen Linux-omgeving. Het dreigt hoe dan ook een flinke klap te zijn voor de Linux-distributie LiMux, ontwikkeld voor de ambitieuze open source-plannen die München al in 2003 heeft ontplooid.

Microsoft-support

Aanleiding toen was het aankomende vervallen van Microsofts support voor Windows NT 4, dat toen nog flink in gebruik was bij de Duitse gemeente. De kosten van een Microsoft-migratie werden als hoog gezien, met daarbij nog zorgen over vendor lock-in en een toekomstige volgende versiemigratie.

Algeheel overstappen op open source werd als een goedkopere en ook vrije optie gezien. Linux zou Windows vervangen, op zowel desktops als ook servers. Kantoorpakket OpenOffice zou de plaats innemen van Microsoft Office, hoewel het open source productiviteitspakket later is vervangen door LibreOffice. Dit vanwege gebrek aan ontwikkeling en support door OpenOffice, dat in handen was gekomen van Oracle.

MEER AG CONNECT?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Cor Nouws 15 november 2017 23:43

Na 10 jaar lijkt Microsoft-lobby het gevecht om München te winnen.
Een commissie van de gemeenteraad heeft een voorstel om over te stappen naar Windows 10 goedgekeurd. Uit onderzoek blijkt dat de gebruikers met de huidige automatisering LiMux duidelijk tevredener zijn dan met de situatie voor LiMux. Uit het onderzoek van Accenture, dat nota bene géén duidelijke basis geeft aan het voorgenomen besluit, blijkt dat de nog bestaande problemen vooral van organisatorische aard zijn. De IT wordt gestuurd door een tiental onafhankelijke afdelingen. Als dat niet wordt aangepakt, zullen problemen blijven. Verwachte kosten meer dan 100 miljoen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.