Overslaan en naar de inhoud gaan

Barcelona stapt over op open source

Barcelona stapt over op opensource-software. Alle gebruikersapplicaties zullen vervangen worden door opensource-applicaties. Windows zal uiteindelijk ingeruild worden voor een Linux-distributie.
Barcelona
© CC0: Pixabay.com
CC0: Pixabay.com

Dat meldt het Spaanse dagblad El Pais.

Barcelona steekt 70 procent van zijn totale softwarebudget in opensource-software dit jaar. De overgang moet in het voorjaar van 2019 afgerond zijn, omdat dat een nieuw stadsbestuur kan aantreden.De Spaanse stad neemt hiervoor 65 ontwikkelaars aan. Daarnaast zal Barcelona IT-projecten uitbesteden aan kleinere en middelgrote lokale IT-bedrijven.

Ubuntu?

Welke Linux-distributie gebruikt zal worden, is nog niet geheel zeker. De kans is groot dat gekozen wordt voor Ubuntu. Barcelona is namelijk al bezig met een pilot-project waarbij 1000 desktops hierop draaien. Wel is al duidelijk, volgens El Pais, dat Outlook en Exchange Server vervangen worden door OpenXchange. Internet Explorer en Microsoft Office worden ingeruild voor Firefox en LibreOffice.

Amsterdam

Barcelona werkt nauw samen met Amsterdam in het Europese programma DECODE. Hierbij wordt nieuwe op blockchain-technologie gebaseerde software ontwikkeld die gemeenten de mogelijkheden moeten geven, burgers zeggenschap te geven over de data van hen die gedeeld wordt. die zeggenschap over te dragen. Beide steden starten dit jaar een proefprogramma hiervoor. Dat moet voor burgers “de technologische soevereiniteit garanderen”, aldus Bria.

Barcelona neemt hier een volledig andere stap dan München, dat onlangs meldde weer over te stappen van Linux naar Windows 10. München werkte 15 jaar lang met Linux maar de grote politieke partijen SPD en CSU stemden voor een terugkeer naar Microsoft-software. Compatibiliteitsproblemen werden aangevoerd als het belangrijkste bezwaar.

Barcelona sluit zich met deze stap als eerste Europese stad aan bij het initiatief Public Money Public Code van de Free Software Foundation of Europe.  

GDPR

Francesca Bria, Chief Technology and Digital Innovation Officer van Barcelona, benadrukt dat de veiligheid van de gemeentelijke systemen gegarandeerd is met de opensource-software die Barcelona gebruikt. Om aan de GDPR te voldoen, die in mei in werking treedt, zal de stad komende maand een functionaris gegevensbescherming aanstellen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in