Innovatie & Strategie

Zakelijke software
Barcelona

Barcelona stapt over op open source

Binnen twee jaar is alles over op open source

Barcelona © CC0: Pixabay.com,  Kai-and
15 januari 2018

Binnen twee jaar is alles over op open source

Barcelona stapt over op opensource-software. Alle gebruikersapplicaties zullen vervangen worden door opensource-applicaties. Windows zal uiteindelijk ingeruild worden voor een Linux-distributie.

Dat meldt het Spaanse dagblad El Pais.

Barcelona steekt 70 procent van zijn totale softwarebudget in opensource-software dit jaar. De overgang moet in het voorjaar van 2019 afgerond zijn, omdat dat een nieuw stadsbestuur kan aantreden.De Spaanse stad neemt hiervoor 65 ontwikkelaars aan. Daarnaast zal Barcelona IT-projecten uitbesteden aan kleinere en middelgrote lokale IT-bedrijven.

Ubuntu?

Welke Linux-distributie gebruikt zal worden, is nog niet geheel zeker. De kans is groot dat gekozen wordt voor Ubuntu. Barcelona is namelijk al bezig met een pilot-project waarbij 1000 desktops hierop draaien. Wel is al duidelijk, volgens El Pais, dat Outlook en Exchange Server vervangen worden door OpenXchange. Internet Explorer en Microsoft Office worden ingeruild voor Firefox en LibreOffice.

Barcelona neemt hier een volledig andere stap dan München, dat onlangs meldde weer over te stappen van Linux naar Windows 10. München werkte 15 jaar lang met Linux maar de grote politieke partijen SPD en CSU stemden voor een terugkeer naar Microsoft-software. Compatibiliteitsproblemen werden aangevoerd als het belangrijkste bezwaar.

Barcelona sluit zich met deze stap als eerste Europese stad aan bij het initiatief Public Money Public Code van de Free Software Foundation of Europe.  

GDPR

Francesca Bria, Chief Technology and Digital Innovation Officer van Barcelona, benadrukt dat de veiligheid van de gemeentelijke systemen gegarandeerd is met de opensource-software die Barcelona gebruikt. Om aan de GDPR te voldoen, die in mei in werking treedt, zal de stad komende maand een functionaris gegevensbescherming aanstellen.

Lees meer over
4
Reacties
Fekke Bakker 19 januari 2018 19:52

Alle sommetjes ten spijt.
De normale kosten voor Open Source of Closed Source lijken met elkaar overeen te komen. I
De verborgen kosten zouden wel eens het verschil kunnen maken. Open Source heeft daar een aantal voordelen
- er is geen telling tbv licenties nodig
- audits op licenties zijn niet nodig
- er is geen beslissingsboom nodig om te bepalen of je als medewerker die specifieke open source mag gebruiken
- er is dus ook geen wachttijd voordat de medewerker aan de slag kan
- etc

Barsema 15 januari 2018 17:01

Of ze komen beide op het zelfde maar kiest Barcelona voor meer maar dan in Barcelona in plaats van minder naar Redmond.

Broekhuijsen 15 januari 2018 15:50

Misschien kunnen beide goed rekenen. Misschien rekent Barcelona, open source is goedkoper. En rekent Munchen op een tegemoetkoming van Microsoft.

JGM vd Zanden 15 januari 2018 12:08

Nou of München of Barcelona kunnen niet goed rekenen.......

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.