Beheer

Windows
Windows-update

Lente-update Windows 10 dit jaar weer bescheiden

Aankomende lente-update Windows 10 brengt geen grote veranderingen.

© Microsoft
18 februari 2021

Aankomende lente-update Windows 10 brengt geen grote veranderingen.

Microsoft zet zijn strategie door van meer ingetogen halfjaarlijkse updates voor Windows 10. Nadat de lente- en herfst-updates van afgelopen jaar bescheiden waren qua veranderingen borduurt de aankomende lente-update daar op voort. De zogeheten 21H1-release handhaaft vereisten van de lente-update van 2020 (20H1, ook wel Windows 10 versie 2004 genoemd).

De 21H1-release van Windows 10 brengt geen veranderingen op het gebied van drivers en certificering daarvan. Ook de hardwarevereisten en hardwarecompatibiliteit blijven ongewijzigd, sinds de lente-update van vorig jaar. Dit meldt technical program manager Naim Mohammad van Microsoft in een forumpost.

'Geen verandering'

Hij somt nog andere elementen in Windows 10 op waarbij hij herhaaldelijk "geen verandering" vermeldt. Ook noemt hij meerdere keren de 2004-versie van het pc-besturingssysteem, die in de lente van 2020 is uitgekomen, als de basis die nu nog altijd van toepassing is. Dit alles leidt tot de conclusie dat de lente-update van dit jaar geen grote release is.

Microsoft heeft begin vorig jaar de ontwikkeling van Windows 10 op een lager pitje gezet. Dit mede met het oog op de gevolgen van de wereldwijde coronapandemie, waardoor developers en beheerders mogelijk minder warm lopen voor grote Windows-veranderingen. Na een tussentijdse pauze op updates waarbij alleen nog beveiligingspatches zijn uitgebracht, is de ontwikkeling van het besturingssysteem hervat.

Ingetogen, en toekomstplannen

Daarbij zijn tot op heden echter minder ingrijpende halfjaarlijkse updates verschenen. Ook de uitrol van de twee releases is wat ingetogen, in vergelijking met eerdere verbouwingen van Windows 10 die meer werden gepusht naar eindgebruikers. Sinds het uitbreken van de coronacrisis is het updaten dus op een lager pitje gezet.

AG Connect heeft Microsoft begin dit jaar al gevraagd naar plannen en intenties voor de lente-update van dit 2021. De uiteindelijke reactie was dat de woordvoerders niets kunnen zeggen over de roadmap "en de keuzes die worden gemaakt bij toekomstige Windows 10 updates". Doorvragen of vragen op een later moment, dichter tegen de lente aan, zou dan ook geen nut hebben. "Vaak is het zo dat we helaas niks kunnen communiceren over updates, features etc. in de toekomst."

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.