Development

Windows
Python

Lente-update Windows 10 brengt Python dichterbij

Python ontbreekt op Windows 10, maar de mei 2019 update brengt daar wat verandering in.

© Python
28 mei 2019

Python ontbreekt op Windows 10, maar de mei 2019 update brengt daar wat verandering in.

Standaard komt de populaire programmeertaal Python niet mee met Windows, wat voor developers een gemis kan zijn. Microsoft doet daar nu wat aan, door het makkelijker te maken om Python te installeren. Vanaf de net uitgebrachte lente-update van dit jaar heeft Windows 10 een 'directe route' naar de officiële distributie van Python die is opgenomen in de app store voor Microsofts besturingssysteem. Één klik en klaar, met meer nog in de pijplijn.

Microsoft heeft samengewerkt met de opensourcegemeenschap rond Python om die programmeertaal op te nemen in de app store voor Windows 10. De daar beschikbare distributie is volwaardig en wordt volledig bijgehouden door die gemeenschap. Microsoft heeft dus geen eigen aftakking gemaakt, met mogelijke versiediscrepantie of release-achterstand. Verder benadrukt de Windows-maker dat de Python-software in zijn app store makkelijk te installeren en dan gelijk te gebruiken is.

Naar keuze

"Algemene opdrachten (commands) zoals python, pip en idle zijn beschikbaar (net zoals equivalenten met versienummers python3 en python3.7, voor alle opdachten, net zoals op Linux)", blogt Python-ontwikkelaar Steve Dower. Hij is één van de vier Python-developers die in dienst zijn bij Microsoft en daar werken aan tools voor deze taal. Nu met de komst van de May 2019 Update voor Windows 10 wordt Python nog wat dichterbij gehaald. Het komt niet standaard mee met het besturingssysteem, maar valt wel met de input 'python' of 'python3' direct aan te halen in de app store. Dit geldt voor elke installatie van Windows 10.

Python blijft wel volledig onafhankelijk van het besturingssysteem, benadrukt Dower in zijn blogpost. De 'toenadering' tussen Python en Windows 10 is ingegeven door de veranderende workflows voor developers doordat software verhuist van de pc naar de cloud, de browser en het Internet of Things. Dower stelt dat Visual Studio een goed beginpunt blijft voor elke workload op Windows, maar dat tegenwoordig veel developers liever individuele tools in huis te halen wanneer ze die nodig hebben.

Later meer

In de loop van de tijd gaat Microsoft soortgelijke integratie - of correcter: direct doorlink naar software-packers in zijn app store - brengen voor andere developertools. De softwareleverancier en cloudaanbieder wil de frictie verminderen voor ontwikkelaars om aan de slag te gaan, verklaart Dower. De omarming van opensourcebesturingssysteem Linux door het in te bouwen in Windows 10 (middels WSL, het Windows Subsystem for Linux) is daar ook een voorbeeld van. Welke tools, talen en software nog komen en op welke termijn is vooralsnog onbekend.

1
Reacties
janssens 03 juni 2019 00:29

Tja kun je dus veeel beter gelijk linux installeren. heb je altijd de beschikking over alles.
En geen " Blue screens of death" meer.
EN is nog gratis ook!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.