Overslaan en naar de inhoud gaan

'Leiding Facebook bestaat uit digitale gangsters'

Facebook heeft expres privacyregels gebroken. Dat staat in een onderzoek van het Britse parlement naar nepnieuws. Het sociale medium zou direct aan strenge wet- en regelgeving moeten worden onderworpen.
Mark Zuckerberg 2018
© CC BY - SA 2.0 - Flickr.com
CC BY - SA 2.0 - Flickr.com

In het onderzoek worden Facebook en de leidinggevenden 'digital gangsters' genoemd. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Daarnaast staat in het rapport dat Facebook moedwillig het onderzoek heeft gedwarsboomd en dat ze niet genoeg deden tegen Russische pogingen om verkiezingen te beïnvloeden. Oprichter Mark Zuckerberg zou volgens het rapport alleen maar medewerkers die de vragen niet konden beantwoorden naar verhoren hebben gestuurd.

"Facebook blijft winst belangrijker vinden dan veiligheid van de gebruikers", staat in het rapport. "Het is voor ons duidelijk geworden dat het bedrijf alleen handelt als een datalek openbaar wordt."

Naast Facebook krijgt ook Zuckerberg ervan langs in het rapport. "Hij laat constant zien dat hij geen goede leider is en dat hij niet de verantwoordelijkheid neemt die mag worden verwacht van iemand op zijn positie." "Bedrijven als Facebook moeten niet worden toegestaan te doen alsof ze boven en onder de wet staan, alsof ze digitale gangsters zijn", schrijven de parlementsleden die het onderzoek deden.

Krachtig toezicht nodig

Het rapport is de uitkomst van 18 maanden onderzoek van de commissie Digital, Culture, Media and Sport. De Britse Labour prominent Tom Watson reageerde gelijk op de conclusies van van de commissie door te stellen dat er "onmiddellijk een einde moet komen aan het tijdperk van zelfregulering voor tech-bedrijven." Hij pleit voor een onafhankelijk toezicht met genoeg macht en sancties achter de hand om de ergste uitwassen van het controlerend kapitalisme om te buigen. De Britse staatssecretaris van Cultuur spreekt deze week met Mark Zuckerberg. Hij gaat waarschijnlijk de aanklachten uit het rapport te bespreken met de Facebook-topman.

In een reactie laat Facebook zelf weten tevreden te zijn met de uitkomsten van het onderzoek. "We zijn blij dat we een significante bijdrage hebben kunnen leveren aan dit onderzoek. We hebben al grote veranderingen doorgevoerd. Hoewel we een lange weg te gaan hebben, zijn we niet meer hetzelfde bedrijf als vorig jaar."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in