Overslaan en naar de inhoud gaan

'Leidende positie Silicon Valley onder druk'

De Amerikaanse technologiehub Silicon Valley, waar bedrijven als Facebook, Netflix, Apple en Google-moeder Alphabet huizen, zal binnen vier jaar zijn leidende positie als belangrijkste technologieregio ter wereld kwijtraken. Vooral steden als New York, Peking, Tokio en Londen staan te trappelen om die positie over te nemen.
© Unsplash
Unsplash

Dat meldt KPMG na onderzoek onder 800 bestuurders van ondernemingen die zich bij hun bedrijf bezighouden met technologie. Een meerderheid van de ondervraagden verwacht dat over vier jaar een andere regio toonaangevend zal zijn als het om technologische innovatie gaat. Het is de eerste keer sinds KPMG zijn jaarlijkse Global Technology Industry Innovation Survey houdt dat meer dan de helft van de respondenten meent dat Silicon Valley over vier jaar niet langer het ICT-innovatiecentrum van de wereld zal zijn.

Kanshebbers

"De overtuiging dat Silicon Valley zal worden verdrongen als de leidende hub onderstreept de aanhoudende decentralisering van technologie-innovatie, aangespoord door investeringen in andere steden en regio's over de hele wereld", stelt KPMG in zijn persbericht over het onderzoek. Hierbij staat New York als eerste op de lijst van waarschijnlijke nieuwe ICT-innovatiehubs.

Na die Amerikaanse stad aan de oostkust volgen de Chinese metropool Beijing, het Japanse Tokio plus het Britse Londen, en dan weer China met Shanghai samen met het Taiwanese Taipei. Diverse Aziatische en Amerikaanse steden volgen, met Berlijn op de elfde plaats als eerste Europese stad die in aanmerking komt om de leidende rol van Silicon Valley over te nemen. Parijs staat op de veertiende plaats en Amsterdam bekleedt de zestiende positie in de ranglijst van KPMG.

Kosten en bedrijfscultuur

Naast positieve impulsen elders spelen ook negatieve ontwikkelingen in Silicon Valley zelf een rol, merkt de consultancy hierbij op. Deze neerwaartse invloeden voor de tech-hub omvatten de hoge kosten van levensonderhoud in de wereldwijd bekende valleiregio in Californië, plus hoge belastingen en een overbelaste infrastructuur. Hiermee prijst Silicon Valley zich volgens het onderzoek op dit moment uit de markt. Daarnaast spelen er kritische vragen over bedrijfscultuur, die volgens KPMG bijdragen aan de perceptie dat Silicon Valley in de komende jaren tech-innovatie niet zal blijven domineren.

Silicon Valley verliest tech-innovatierol

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in