Overslaan en naar de inhoud gaan

Larrys weten conflict Google-Oracle niet te schikken

Oracle beschuldigt Google van inbreuk op het intellectuele eigendom op Java, dat Oracle met de aankoop van Sun in handen kreeg. Google zou delen van de code zonder toestemming of vergoeding in Android gebruikt hebben.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Onduidelijkheid over hoogte van Oracles schadeclaim

Wat Oracle aan schadevergoeding wil, is onduidelijk. In een eerdere fase van het dispuut repte Google van een bedrag van maximaal 6,1 miljard dollar. Dat was volgens Oracle niet juist. In de processtukken heeft Oracle verwezen naar een externe expert, professor Cockburn, die tot een schatting kwam van 2,6 miljard dollar. Of het dat als schade claimt, liet Oracle overigens in het midden.

De rechter nam overigens geen genoegen met de berekeningen van Cockburn, en instrueerde Oracle om een nieuwe berekening van de geleden schade in te dienen. Uitgangspunt daarbij zou de licentie moeten zijn die Sun ooit aan Google aanbood voor 100 miljoen dollar.

Daarnaast bepaalde de rechter dat de toplieden van Google en Oracle eerst een poging moesten ondernemen om er in onderling overleg uit te komen. Die gesprekken, die naar verluidt verscheidene uren hebben geduurd, hebben tot nog toe tot niets geleid. De rechter is daarvan op de hoogte gesteld; die heeft laten weten dat hij nog in beraad heeft of de bemiddelingspoging moet worden voortgezet, en of de beide Larry’s daarbij aanwezig moeten zijn.

Google presenteert nieuwe cijfers over Oracles claim

Overigens heeft Google opnieuw details over Oracles claim naar buiten gebracht, die wederom niet door Oracle zijn bevestigd. Volgens Google wil Oracle ruim 800 miljoen dollar voor onterechte verrijking door inbreuk op auteursrecht – kennelijk in het verleden, 1,2 miljard dollar voor onterechte verrijking door inbreuk op het auteursrecht in 2012, 102,6 miljoen dollar voor auteursrechten en 201,8 miljoen dollar voor schade door inbreuk op de auteursrechten; totaal zo’n 2,3 miljard dollar. Door verschillende media is hieruit geconcludeerd dat Oracle zijn claim naar beneden heeft bijgesteld. Maar die conclusie wordt door de feiten dus niet geschraagd, en Oracle heeft zich ook niet in die zin uitgelaten.

Als het bedrag dar Google noemt klopt, valt wel te begrijpen waarom Larry Page en Larry Ellison er niet uitkwamen. Een gat van 2,2 miljard strijk je in overleg niet makkelijk glad. En dan heeft het grootste deel van dat bedrag, 1,2 miljard dollar, alleen nog betrekking op 2012. Als Google zou toegeven dat het een deel van de inkomsten in 2012 uit Android moet afstaan aan Oracle, is er de jaren daarna ook geen ontkomen meer aan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in