Overslaan en naar de inhoud gaan

Laatste IPv4-adressen vergeven

RIPE, de Regional Internet Registry voor Europa en het Midden-Oosten, heeft zijn laatste /8-blok IPv4-adressen uitgegeven.
IPv4 IPv6

Met enige regelmaat wordt bericht dat de IPv4-adressen op zijn. Nu echt. En telkens blijken er dan toch nog wel ergens wat adresblokken beschikbaar te zijn of te komen: bewaarde blokken, of gerecyclede IPv4-reeksen. Spoiler alert: dat is nog steeds zo. Maar het zijn er zo weinig dat van blokken in de reguliere zin geen sprake meer is, en wie er aanspraak op wil maken moet aan strenge voorwaarden voldoen.

Backward-compatible

Toen doordrong tot de internetgemeenschap dat de 32 bits van IPv4 weliswaar 2 tot de 32e macht ofwel 4,3 miljard adressen opleveren, maar dat dat niet genoeg ging zijn, werd besloten een heel nieuw 128-bits protocol te ontwerpen. Dat is dus IPv6 geworden.

Deze opvolger zou dan niet backward-compatible zijn met IPv4, maar de voordelen van het van de grond af ontwerpen van een nieuw protocol wogen daar wel tegenop. Tenminste, dat vonden netwerkexperts en ontwerpers destijds. IPv4 en IPv6 zouden een tijd lang naast elkaar draaien tot IPv4 geheel kon worden uitgefaseerd. Deze aanpak is vergelijkbaar met hoe rond deze tijd het analoge televisiesignaal van de kabel verdwijnt.

Liever NAT

Inmiddels weten we dat de soepel voorgestelde IPv4-naar-IPv6 migratie niet zo is gegaan: bedrijven en organisaties wilden niet graag investeren in een technologie die alleen goed zou werken als iedereen meedeed. Er hoeft maar één firewall in een route te zitten die niet met IPv6 overweg kan om het systeem te laten falen.

Men zocht zijn heil liever in het inzetten van alternatieven als Network Address Translation (NAT). Dit maakt het mogelijk om achter elk publiek IPv4-adres een verzameling adressen uit een speciale range toe te wijzen aan honderden tot zelfs duizenden gebruikers.

Wat is er nu op?

RIPE, een van de vijf Regional Internet Registries, heeft zijn laatste /8-blok (2^24 adressen, ongeveer 16,77 miljoen stuks) uitgegeven. Er zijn nog wel kleinere blokken, en veel IPv4-adressen zijn gereserveerd voor bijvoorbeeld eigen gebruik door de Internet Assigned Numbers Authority (IANA), of voor multicasttoepassingen, of voor wat ooit internet-oorsprong Arpanet was. De nu nog beschikbare kruimels worden echter steeds kleiner.

Naast een grotere adresruimte biedt IPv6 ook verschillende beveiligingsvoordelen, zoals het ondersteunen van IPsec en de mogelijkheid om data versleuteld te verzenden. Nederland loopt nu niet bepaald voorop wat acceptatie en gebruik betreft (11,06 procent op 17 april of 12,37 procent volgens Google), dus het ziet ernaar uit dat de meerderheid van de internetgebruikers hier voorlopig nog verstoken blijft van de IPv6-voordelen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in