Beheer

Netwerken

Uitgifte laatste IPv4-adressen gaat finale fase in

14 september 2012
RIPE NCC, de Europese beheerder van de IP-adressen, deelt vandaag de laatste IPv4-adresblokken uit. Vanaf nu krijgen ISPs alleen nog maar IPv6-adressen om hun klanten aan te sluiten.

De aankondiging is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis va het Europese internet. Vanaf nu zal het aantal computers dat alleen nog met een IPv6-adres te benaderen is, snel gaan toenemen. 

Hoe snel dat gebeurt, hangt af van het beleid dat internet- en hostingaanbieders hanteren bij het aanspreken van hun laatste voorraad IPv4-adressen. RIPE NCC verdeelt vandaag de laatste blokken eerlijk over alle geregistreerde 'Local Internet Registries' (LIRs), ofwel de internetaanbieders en hostingpartijen. Zij kunnen daarmee nog even voort, maar moeten er voor waken dat ze voor belangrijke dienstverlening op internet, zoals bijvoorbeeld e-mailservers, voldoende IPv4-adressen overhouden om ze zowel via IPv4 als via IPv6 bereikbaar te houden.

IPv6 voorbereiding is een voorwaarde voor verkrijgen IPv4

RIPE/NCC hanteert dan ook als voorwaarde bij het verdelen van de laatste blokken IPv4-adressen dat de betreffende LIRs al voorbereidingen hebben getroffen voor de uitgifte van IPv6-adressen. Verder raadt de Europese organisatie alle betrokken organisaties aan alles in het werk te stellen om IPv6 op hun netwerken te faciliteren zodat internet zijn groeitempo de komende jaren zonder haperingen kan doorzetten.

RIPE NCC is de tweede zogeheten Regional Internet Registry (RIR) die door zijn voorraad IPv4-adressen heen is nadat IANA als wereldwijde beheerder van de IP-adressen in februari vorig jaar de laatste hoofdblokken aan de vijf RIRs uitdeelde. APNIC, de RIR voor Centraal- en Oost-Azië en Australië was gelijk vorig jaar april al door zijn voorraad heen. Dat kwam onder meer doordat deze RIR een soepeler uitgiftebeleid hanteerde dan RIPE/NCC, maar ook omdat de groei van internet in die regio veel sneller gaat dan in de rest van de wereld.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.