Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe IPv4-adressen vrijwel niet meer te vinden

De Noord-Amerikaanse nummerautoriteit ARIN heeft nu ook officieel gemeld dat de voorraad aan IPv4-adresblokken op is. In Azië bij APNIC, gebeurde dat in 2011, in Europa ) bij RIPE een jaar daarna. Vorig jaar was het wat IPv4-adressen bekeken bij LACNIC, verantwoordelijk voor Latijns-Amerika en de landen in de Caribische Zee. Naar verwachting kan AFRINIC dat de nummers voor het Afrikaanse continent beheert, het nog uitzingen tot 2019.
Arin

Het opdrogen van de voorraad bij deze regionale nummerbeheerders betekent dat de bulk van de nieuwe adressen op is. Dat wil niet zeggen dat bij bedrijven en andere organisaties niet nog kleine voorraadjes zijn.

Het steeds verder opraken geeft aan dat de ingebruikname van IPv6-adressen voor de hand ligt. In welk tempo dat gebeurt, varieert sterk per regio. Zo is België bijvoorbeeld een van de voorlopers in Europa, samen met Portugal en Zwitserland, blijkt uit Googles IPv6-statistieken. In Noord-Amerika is het gebruik van IPv6 al redelijk ingeburgerd.

Opmerkelijk genoeg is in Azië - waar de voorraad op het hoogste niveau het eerst op was - het aantal landen met een hoge IPv6-gebruik erg gering. Daar wordt veel gebruik gemaakt van technieken zoals Network Address Translation (NAT) om het gebruik van IPv4 zo lang mogelijk redden.

In totaal gebruikt nu bijna 9 procent van de Google-gebruikers wereldwijd een IPv6-adres.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in