Loopbaan

Carriere
wanhoop

Kwart ondernemers ziet bedrijfsvoering geremd door gestegen arbeidskosten ICT

Aantal openstaande vacatures neemt toe en het aanbod van werknemers daalt.

© Shutterstock Altitude Visual
17 augustus 2022

Aantal openstaande vacatures neemt toe en het aanbod van werknemers daalt.

De spanning op de arbeidsmarkt loopt in het tweede kwartaal van 2022 verder op, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe analyses. De nood is het hoogst in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg. Maar ook ruim een kwart van de ondernemers in de informatie- en communicatiesector zegt dat de bedrijfsvoering wordt belemmerd door de krapte op de arbeidsmarkt.

Uit de cijfers die het CBS vandaag publiceerde, blijkt dat 28,5% van de ondernemers in de informatie- en communicatiesector de werkdruk heeft zien stijgen als gevolg van het personeelstekort. Ook ziet 25,5% dat de arbeidskosten zijn gestegen door de krapte op de arbeidsmarkt.

Uit de arbeidsmarktcijfers blijkt dat over alle sectoren in het tweede kwartaal het aantal openstaande vacatures opliep met 16 duizend. Het aantal banen nam toe met 94 duizend en het aantal werklozen daalde met 11 duizend. Het aantal werklozen komt daarmee op het laagste niveau sinds 2003. Er zijn nu 143 vacatures per 100 werklozen.

Tekort blijft maar oplopen

Het is inmiddels het achtste kwartaal op rij dat het aantal vacatures is gestegen. In twee jaar tijd is het aantal openstaande vacatures verdubbeld. De helft daarvan komt uit de handel (75 duizend), de zakelijke dienstverlening (75 duizend) en de zorg (65 duizend). In de informatie en communicatiesector zijn nu 28,9 duizend vacatures; een stijging van 800 ten opzichte van het eerste kwartaal.

In deze sector kwamen er het afgelopen kwartaal 7000 nieuwe banen bij. Dat is de op drie na (handel vervoer en horeca, zakelijke dienstverlening en uitzendbureaus en onderwijs) sterkste aanwas aan banen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.