Beheer

Netwerken
Kroes

Kroes maant lidstaten tot tempo met uitrol 4G

3 oktober 2012
Als lidstaten niet snel meer vaart zetten achter de uitrol van 4G-netwerken, zullen de makers van smartphones Europa links laten liggen, waarschuwt eurocommissaris Neelie Kroes.

Kroes deed haar oproep aan de telefonieaanbieders en hun toezichthouders gisteren tijdens een telecomconferentie in Brussel. Vooral de toezichthouders zouden volgens Kroes voortvarender moeten zijn in het vrijmaken en naar de markt brengen van meer bandbreedte ten behoeve van hogesnelheidsvarianten van mobiele datanetwerken op basis van standaarden als LTE en WiMAX.

Frustratie bij leveranciers en gebruikers

De belabberde beschikbaarheid van 4G in Europa leidde deze zomer al tot klachten toen Apple z'n nieuwste iPad ook in landen waar 4G nog niet of nauwelijks leverbaar is, als 'geschikt voor 4G' aanprees. Als de uitrol van 4G in Europa niet spoedig sneller gaat, zullen makers van smartphones Europa niet langer in hun plannen voor nieuwe modellen meenemen, vreest Kroes. In Nederland is tot dusverre alleen in de 2,6 GHz-band ruimte beschikbaar voor 4G. Wel zijn er plannen om mogelijk nog dit jaar ook in de gangbaarder 800- en 1800MHz-band ruimte te veilen.

Potje van 50 miljard euro

Kroes' oproep valt samen met een lobby vanuit haar kantoor om steun te krijgen voor het plan via een 'Connecting Europe Facility' 50 miljard euro beschikbaar te maken voor projecten die gericht zijn op Europese integratie op de gebieden telecom, transport en energie. De 'Connecting Europe Facility' moet volgens Kroes vooral niet woren opgevat als een subsibie: "Het is bedoeld voor investeringen die zich met een rendement moeten terugverdienen". Voor het stimuleren van snelle breedbandige vaste netten heeft Kroes alvast 9,2 van de 50 miljard gereserveerd.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.